Procurorii anunță că au finalizat marți, 9 august, urmărirea penală în privința ex-președintelui Igor Dodon în dosarul numit generic „Energocom”. Învinuitul și avocații săi s-au prezentat la procuratură, unde au fost informați despre încheierea anchetei și despre termenii în care pot face cunoștință cu materialele din dosar.
Igor Dodon este acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu în interesul unui grup criminal organizat în 2008-2009, pe când era ministru al economiei și comerțului. El ar fi eliberat atunci un aviz în baza căruia Energocom a semnat un contract de procurare a energiei electrice de la o companie din Ungaria. Asta în condițiile în care Energocom avea deja încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai mic cu aproape 30%.
Potrivit procurorilor, statul ar fi fost prejudiciat în acest caz cu peste 123 milioane de lei, echivalentul a circa 12 milioane de dolari, banii fiind transferați pe contul unei companii offshore. Acuzatorii susțin că această schemă a dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali.
### Vezi și... ### Igor Dodon, audiat trei ore în dosarul „Energocom”: „Sunt sigur că nu port nicio vină”Igor Dodon respinge acuzațiile și susține că este vorba de o comandă politică. El afirmă că procurorii au adunat „în foarte mare grabă și fără probe, un braț de maculatură pe un dosar trucat cap-coadă, pe care îl trimit în judecată”. „După șezătoarea de ieri a celor din PAS în clădirea guvernului, la care și-au spus povești reciproc, lăudându-se cât de deștepți și buni sunt, au înțeles că laudele n-au dat efect. De aceasta, regimul de la guvernare face ceea ce îi reușește cel mai bine, asmuță procurorii asupra oponenților politici”, le-a spus fostul președinte jurnaliștilor.
Episodul care se referă la Igor Dodon a fost separat din dosarul de bază, în care sunt investigate în continuare persoane fizice și companii străine înregistrate în zone offshore, pe contul cărora a fost transferată o parte din bani.
Unele dintre ele ar face parte, potrivit procurorilor, din grupul criminal organizat și condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc prin intermediul persoanelor sale de încredere, inclusiv fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, care ar fi beneficiari finali în „schema cu energie electrică”.