Igor Dodon, audiat trei ore în dosarul „Energocom”: „Sunt sigur că nu port nicio vină”

Igor Dodon

După trei ore de audieri la Procuratura Generală, în dosarul „Energocom”, fostul președinte Igor Dodon a reafirmat : „Sunt sigur că nu port nicio vină”. Dodon susține în continuare că în 2008 Republica Moldova a reușit să procure energie electrică la cel mai avantajos preț din regiune. „Vreau să reitereze ce am spus în mai 2008: atunci Republica Moldova a obținut cel mai avantajos preț din regiune la livrarea energiei electrice”, a spus Dodon.

### Vezi și... ### Ex-președintele Igor Dodon nu s-a prezentat la procuratură, unde urma să fie audiat într-un dosar legat de importul de energie

Igor Dodon este acuzat de „depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat” în anii 2008-2009, când era prim-vicepremier, ministru al economiei și comerțului.

Procuratura Generală precizează că Igor Dodon a eliberat atunci avizul în baza căruia, în mai 2008, a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condițiile în care Energocom avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai mic cu 29%. Ca urmare, statul ar fi fost prejudiciat cu aproape 12 milioane de dolari (sau peste 123 milioane de lei), bani care ar fi fost tranferați ulterior pe conturile unor companii offshore. Aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturile consumatorilor finali, mai arată Procuratura Generală.