Prima parte a interviului cu președintele Igor Dodon.
Europa Liberă: Între timp, au apărut și opinii precum că poate să se renunțe la instituția prezidențială și să fie transmise atribuțiile șefului statului către Legislativ și către Executiv.
Igor Dodon: „Pentru aceasta trebuie de modificat Constituția. Dacă cei de la PD vin cu astfel de idei, poate să introducă în Constituție că Partidul Democrat și Plahotniuc este pe veci stăpân al Moldovei. Eu cred că toate acestea sunt aberații și nu au nicio șansă pentru a fi implementate. Cetățenii nu vor permite acest lucru.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Pentru că ați avut o întrevedere cu noul șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău și pentru că în cadrul discuțiilor ați anunțat că planificați o vizită la Bruxelles pentru a discuta agenda relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova cu mai mulți oficiali de acolo, când veți merge și ce vreți concret să discutați cu demnitarii europeni?
Igor Dodon: „Eu sper că această vizită de lucru despre care am convenit în cadrul unei întrevederi de lucru cu doamna Mogherini, pe care am avut-o la Teheran în luna august și am convenit preventiv că această vizită de lucru va avea loc în luna octombrie-noiembrie. Acum verificăm agendele și a dumnealor, și a noastră, dar este important să avem încă un schimb de opinii referitor la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Eu știu că ei sunt destul de sceptici referitor la mai multe lucruri, inclusiv la votul mixt, vreau să discutăm la acest capitol.”
Europa Liberă: Și dacă stopează finanțarea, se va descurca Moldova?
Your browser doesn’t support HTML5
Igor Dodon: „Finanțarea… Cred că Republica Moldova în aceste condiții ar putea să se descurce, dar întrebarea nu este, acum nu este problema în va fi această finanțare sau nu, pentru că finanțarea se dă pentru reforme și Bruxelles-ul ar putea să condiționeze că, uite, reforma cutare sau nu și deja guvernarea să ia decizia. Însă nu aceasta este cel mai important. Eu cred că noi trebuie să avem o întrevedere și să discutăm destul de sincer ce și cum vedem noi cooperarea de mai departe. E clar că această guvernare pleacă.
E clar că această guvernare pleacă. Trebuie să vedem și ei să înțeleagă care este abordarea mea... Acesta este mesajul pe care deja i l-am transmis doamnei Mogherini și pe care vreau să-l discut mai detaliat la Bruxelles...
Este vorba de timp – când va pleca. Trebuie să vedem și ei să înțeleagă care este abordarea mea, când spun că vreau fără geopolitică să ne ocupăm de Republica Moldova. Acesta este mesajul pe care deja i l-am transmis doamnei Mogherini și pe care vreau să-l discut mai detaliat la Bruxelles în următoarele săptămâni. Și apropo, dacă vorbim de întrevederi în afara țării, pentru data de 11 octombrie deja este convenit că voi avea o întrevedere de lucru cu domnul Putin. La Soci, va avea loc summitul șefilor statelor CSI, unde vom discuta inclusiv agenda bilaterală în contextul ultimelor evenimente ce au loc între Republica Moldova și Federația Rusă.”
Europa Liberă: Între timp, la Adunarea Generală ONU, premierul Pavel Filip a anunțat că Moldova cere Organizației Națiunilor Unite să pună pe ordinea de zi evacuarea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.
Igor Dodon: „E o acțiune de PR care, practic, în fiecare an, pe parcursul ultimilor opt ani la diferite niveluri: când mergea ministrul de Externe sau când mergea președintele țării a fost o dată, când mergeau prim-miniștrii, tot timpul declarau acest lucru de la tribuna Organizației Națiunilor Unite. Au mai declarat o dată. Eu cred că este o acțiune de PR în contextul luptei geopolitice între Rusia și Statele Unite și încercarea de a obține susținere suplimentară, geopolitică din nou, pentru această guvernare care nu este susținută pe intern.”
Europa Liberă: Apropo, dar în cadrul celor cinci întrevederi pe care le-ați avut cu Vladimir Putin ați discutat vreodată la modul cel mai serios problema staționării armatei ruse în stânga Nistrului?
Cred că poate fi un exemplu de succes între UE și Rusia rezolvarea problemei transnistrene...
Igor Dodon: „Evident că am discutat și despre problema staționării, și despre misiunea de pacificatori. Odată cu soluția politică a diferendului transnistrean, care este reală și eu cred că poate fi un element al agendei comune a noii-vechi conduceri a Federației Ruse și a Germaniei în timpul cel mai apropiat. Poate după alegerile din 18 martie. Și eu cred că poate fi o soluție și poate fi un exemplu de succes între Uniunea Europeană și Federația Rusă rezolvarea problemei transnistrene, însă evident că odată cu soluția politică, va pleca și armata de acolo. Noi suntem un stat neutru.”
Europa Liberă: Nu există o bază legală care ar consfinți staționarea acestei armate ruse pe teritoriul Republicii Moldova?
Igor Dodon: „Și unul din elementele-cheie ale neutralității este ca pe teritoriul nostru să nu fie prezente armate, soldați, armament al altor state.”
Europa Liberă: Ce a răspuns domnul Putin când i-ați propus să discutați despre evacuarea armatei ruse?
Igor Dodon: „Eu cred că colegii noștri, partenerii din Federația Rusă înțeleg foarte bine care este dinamica și care va fi soluția. Și eu cred că vom găsi aici un numitor comun.”
Europa Liberă: Dar Oficiul de informare NATO la Chișinău va fi deschis?
Igor Dodon: „Aceasta nu va aduce liniște în societatea moldovenească și nu va contribui pozitiv la rezolvarea problemei transnistrene. Va fi deschis sau nu? Eu nu am astfel de informații, eu m-am pronunțat categoric împotrivă și-mi mențin această poziție.”
Europa Liberă: Dar Moldova are o relație foarte bună cu Alianța Nord-Atlantică, dacă e să-i credem pe demnitarii statului. Și de când și-a proclamat independența nu au fost suspiciuni precum că această relație ar putea afecta relația cu Rusia.
Igor Dodon: „Eu am menționat, inclusiv Dvs. erați prezentă la o conferință de presă la Bruxelles, la Oficiul NATO, că da, noi avem exemple de colaborare bună – lichidarea pesticidelor, de exemplu, unele proiecte sociale –, dar aceasta nu înseamnă că noi trebuie să deschidem un oficiu NATO aici. Pentru ce?”
Europa Liberă: De ce sperie această inaugurare a Oficiului NATO?
Igor Dodon: „Păi, haideți să deschidem în cazul acesta și oficiul ODKB (n.r. - în rusă, ОДКБ - Organizația tratatului de securitate colectivă, condusă de Rusia, din care fac parte șase state post-sovietice), la Chișinău. Noi suntem un stat neutru. De ce ne trebuie oficii ale blocurilor militare la Chișinău?”
Europa Liberă: Dar dacă există o cooperare între Moldova și Alianța Nord-Atlantică?
Igor Dodon: „Cineva a adus un exemplu că uitați-vă în Rusia este. Rusia, în primul rând, nu este un stat neutru. Noi suntem un stat neutru. De aceea, eu pledez pentru…”
Europa Liberă: …cu armată rusă pe teritoriu.
Igor Dodon: „Noi am vorbit de armata rusă și am văzut care este soluția. De aceea, eu pledez și insist că pe teritoriul unui stat neutru nu trebuie să fie nici armată rusă, nici oficiu NATO.”
Pe teritoriul unui stat neutru nu trebuie să fie nici armată rusă, nici oficiu NATO...
Europa Liberă: Deci, veți zădărnici inaugurarea acestui oficiu?
Igor Dodon: „Eu mă pronunț categoric împotrivă.”
Europa Liberă: Ce credeți despre inițiativa Partidului Democrat de a introduce în Constituție apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană?
Igor Dodon: „Încearcă să fie mai catolici decât papa de la Roma.”
Europa Liberă: Adică?
Igor Dodon: „Este o vorbă în popor. Cred că nici ei nu cred în ceea ce fac. Ei au lansat această inițiativă pentru a-i impresiona pe cei de la Bruxelles că, uite, ei sunt pentru integrarea europeană și cumva îs mai europeni ca alții, dar nu-i crede nimeni nici la Bruxelles, nici cetățenii, conform sondajelor, nu-i cred. Poate a mai rămas cineva în Statele Unite care încă îi mai crede, dar nu știu dacă acest lucru va mai dura mult.”
Europa Liberă: Dar Igor Dodon are de gând să anuleze înclinarea Moldovei spre UE?
Igor Dodon: „Igor Dodon nu are astfel de atribuții, președintele țării nu are astfel de atribuții. Mai mult ca atât, deciziile în ceea ce ține de înclinarea politică trebuie să le ia poporul, însă eu pledez pentru o abordare pro-Moldova, nu pro-Est sau pro-Vest. Avem acorduri semnate și cu UE, avem acorduri semnate și cu Uniunea Euroasiatică; cadrul juridic vine fără obligațiuni, că se speria cineva. Vom obține, cel mai probabil, statutul de observator la Uniunea Euroasiatică, păi, haideți să fim în relații bune și cu unii, și cu alții. Fără integrare de facto, pentru că lucrul acesta nu este real.”
Europa Liberă: Și cum va obține Republica Moldova acest statut, dacă guvernarea pledează pentru altă opțiune, iar fără Guvern și Parlament?
Igor Dodon: „În primul rând, totul depinde de regulamentul organizației care primește statutul de observator. În procedurile interne se specifică din partea cui trebuie să fie ai noștri.”
Europa Liberă: Dar se arătau și belarușii nemulțumiți de prezența lor în cadrul acestei Uniuni Euroasiatice?
Igor Dodon: „Ați spus că nu mai discutăm despre geopolitică, dar iar vă duceți în geopolitică.”
Europa Liberă: Dvs. m-ați adus aici.
Igor Dodon: „Păi, Dvs. m-ați întrebat despre înclinăm sau nu țara. Încă o dată vă spun că pledez pentru o abordare pro-Moldova, nu pro-Rusia sau pro-Europa; pro-Moldova și acest lucru va fi corect și va fi în interesul cetățenilor.”
Europa Liberă: Ieri, v-ați întâlnit cu ambasadorul SUA la Chișinău și ați avut o discuție. Ați spus că ați convenit asupra mai multor subiecte de activitate, inclusiv asupra felului cum trebuie să fie modernizată Armata Națională?
Igor Dodon: „Noi am discutat foarte multe subiecte, inclusiv situația politică internă. Regulat discut acest lucru cu ambasadorii. Astăzi voi avea o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse. Apropo, o dată în lună convoc toți ambasadorii acreditați la Chișinău, și nu doar, și la București, și la Kiev pentru Chișinău, unde în decurs de câteva ore discutăm situația din țară și care este agenda președintelui, inclusiv externă, pe următoarele două-trei săptămâni. Ambasadorii în premieră au posibilitate să discute cu un oficial destul de des la aceste capitole, dar ieri am abordat și situația politică internă, evident. Au fost întrebări și am discutat și despre proteste; logic, am discutat despre situația din Găgăuzia în legătură cu neaprobarea acestor două legi, erau trei care practic au fost susținute în formatul inițial de toți partenerii de dezvoltare, dar PD-ul a hotărât să facă altfel. Aici apropo avem o poziție comună și cu SUA, și cu UE, și cu Turcia, și cu toți absolut. Evident că am discutat și despre blocarea participării militarilor Republicii Moldova la diferite exerciții militare externe…”
Europa Liberă: Dar de ce această ambiție a Dvs. de a bloca participarea lor?
Igor Dodon: „Eu am menționat un lucru foarte clar că, atâta timp cât în fruntea ministerului nu este un militar în care eu aș avea încredere în calitate de comandant suprem, consider că participarea la diferite exerciții militare este destul de periculoasă, în opinia mea.”
Europa Liberă: De ce?
Atâta timp cât în fruntea ministerului nu este un militar în care eu aș avea încredere în calitate de comandant suprem...
Igor Dodon: „Ceea ce ține de misiunile de pacificare, au fost anul acesta câteva, nu o să fie nicio problemă, dar exerciții militare… Haideți să numim un militar în fruntea ministerului; el va veni cu o abordare foarte clară. De exemplu, el putea să spună că trebuie să mergem: Domnule comandant suprem, eu consider, în calitate de militar, ministru responsabil, consider că trebuie să mergem. Și atunci, eu aveam să accept. Același lucru i l-am transmis ieri și domnului ambasador care m-a întrebat ce este la acest capitol.”
Europa Liberă: Deci, pe viitor tot o să împiedicați participarea militarilor la exerciții?
Igor Dodon: „Pe viitor, mă voi uita la fiecare caz în parte. De exemplu, sunt diferite deplasări peste hotare, care în următoarele luni s-au adresat cei de la Ministerul Apărării, sunt câteva zeci, 55 sau 60, bine, nu exerciții militare – deplasări peste hotare ale militarilor care, conform ordinului pe care l-am semnat, se avizează de președinte. Și noi le-am avizat, ei vor participa în diferite deplasări, instructaj ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Liberalii continuă să insiste pe ideea că trebuie să fie contabilizată orice declarație a Dvs., orice acțiune și că ar exista suficiente motive să se ajungă la un impeachment pentru președintele Igor Dodon. Dvs. ați mai reacționat. Atunci când vi se pune această întrebare, vă este frică că s-ar putea ajunge la acest scenariu?
Igor Dodon: „Liberalii acționează sub două aspecte. Primul: încearcă să iasă din anonimatul politic, unde au dispărut din cauza greșelilor pe care le-au făcut, și au făcut o mulțime de greșeli - și la nivel de Parlament, coalițiile cu PD, și la nivel de Chișinău, că n-au făcut nimic în Chișinău în această perioadă, și oamenii au avut încredere. De aceea, primul lucru pe care încearcă să-l obțină – ei încearcă să se poziționeze împotriva președintelui în speranța că vor obține din nou preferințele alegătorilor. Eu acest lucru îl înțeleg, de aceea nici nu reacționez. Dar ei au și a doua misiune, și ei, și mai este acolo un „cățeluș”, Leancă, care încearcă același lucru. Ei sunt un fel de mesageri ai PD-ului și ai lui Plahotniuc.”
Europa Liberă: Ei nu sunt la guvernare.
Igor Dodon: „Nu, nu… Ei dau semnale. Ei încearcă să-mi dea de înțeles, probabil, PD-ul le dă indicații, că noi am putea să facem impeachment. Păi, haideți, faceți! Nu ei m-au ales în funcția de președinte; poporul m-a ales. Dacă ei vor să facă acest lucru, vor să meargă la referendum, haideți la referendum. Dacă vreți s-o faceți pe sub covor, cum ați făcut până acum o mulțime de lucruri, faceți; asumați-vă consecințele și faceți, dar o să vedem cu ce o să se termine toate acestea.”
Europa Liberă: Și cu ce ar putea să se termine?
Nu ei m-au ales în funcția de președinte; poporul m-a ales...
Igor Dodon: „Eu cred că o să se termine cu revoluție. Și vă spun destul de deschis, și lumea spune deschis acest lucru. Nu de aceea că eu voi cere, că nu m-am născut în funcția de președinte, și vreau să știți, că noi am discutat de multe ori înainte de mandatul de președinte, nici nu consideram că o să merg la funcția de președinte. Pentru mine e mai aproape Executivul, dar poporul a decis așa, păi, haideți să mergem înainte. Vor fi următoarele alegeri, vreți să distrugeți președintele, mergeți la referendum și aflați opinia poporului – vor vota pentru demitere mai mulți decât au votat „pentru”, este procedura legală, mergem înainte, că poporul și-a retras votul, dar nu trei sau patru membri ai Curții Constituționale, pe care voi îi țineți de un loc și încercați să manipulați și să utilizați ca instrument politic, pentru că în cazul acesta o să aveți efectul foarte rapid.”
Europa Liberă: Pe parcursul acestei discuții, de câteva ori tot ați pronunțat cuvântul „revoluție”, „confruntare”…
Igor Dodon: „Nu de câteva ori, o dată „revoluție”, dar „confruntare” – de mai multe ori.”
Europa Liberă: Dacă se încing spiritele…
Igor Dodon: „Eu nu sunt adeptul confruntărilor…”
Europa Liberă: …și mai tare se va pronunța această dezbinare a societății și atunci, despre consolidare nici vorbă nu mai poate fi.
Igor Dodon: „Se va polariza și mai tare societatea, de aceea, eu consider că toate acțiunile din ultimul timp ale PD-ului sunt o provocare și pentru mine, pentru Președinție, și pentru alegătorii noștri. Este în societate lucrul acesta. O parte a societății, până una-alta ea nu este prea mare, poate 5-10 la sută care doresc să punem mâna pe furci și să mergem înainte. Eu vin cu un mesaj foarte clar și acum cu această ocazie, și pe parcursul ultimelor săptămâni și voi continua: Eu sunt categoric împotriva destabilizării și revoluțiilor, pentru că noi o să distrugem și ceea ce a mai rămas în această țară. Noi avem copii și rude. Eu am trei copii, care în fiecare zi merg la școală. Dacă se începe destabilizarea, lucrul acesta n-o să se mai stopeze. De aceea, eu voi face tot ce-mi stă în puteri, undeva cu riscul de a pierde din imagine, din susținerea cetățenilor, dar eu nu voi merge și nu voi permite să ajungem la vărsări de sânge sau la careva situații mai grave.”
Europa Liberă: Dar ce puteți să faceți ca să mențineți liniștea și stabilitatea?
Eu nu sunt adeptul confruntărilor…
Igor Dodon: „O să vedem. Dacă se merge tot așa mai departe, de ce nu?, facem un front antioligarhic comun.”
Europa Liberă: Cu opoziția extraparlamentară?
Igor Dodon: „Eu mă refer la populație, pentru că greșelile pe care le fac foștii mei oponenți prezidențiali și unele partide extraparlamentare de opoziție, ei nu conștientizează că, prin toate acțiunile lor, ei fac jocul guvernării, ei fac jocul PD-ului. Prin tot ceea ce face Maia Sandu, Andrei Năstase.”
Europa Liberă: Dar ei cred că cel mai mare joc al PD-ului îl fac socialiștii și președintele Igor Dodon.
Igor Dodon: „Ei, dacă ar fi puțin mai deștepți, ar trebui să procedeze cu totul altfel, dar ambițiile și rânza asta a lor – ca și la noi la toți – nu le permit, pentru că unica soluție pe viitor, eu am mai menționat, este o majoritate constituțională, fără discuții geopolitice, unde dreapta și stânga sunt împreună. Ei depășesc anumite linii roșii, pe care pe urmă nu poți să le mai întorci înapoi. Urmăriți foarte atent toate declarațiile mele. Pe parcursul ultimului un an, doi ani, trei ani eu nu mi-am permis ceea ce-și permite Andrei Năstase în adresa mea. Eu n-am făcut niciodată același lucru. Eu nu mi-am permis față de Maia Sandu același lucru, pentru că nu este corect, pentru că timpurile se schimbă și ceea ce fac ei acum, prin toate acțiunile pe care le fac, și de aceea nici nu au susținerea populației, pentru că cetățenii intuitiv înțeleg că-i greșită agenda pe care merg ei. Însă ceea ce fac, ei joacă în favoarea Partidului Democrat prin toate acțiunile.”
Europa Liberă: De ce credeți că nu au susținerea populației, totuși, există un segment consistent al alegătorilor care cred anume în acțiunile opoziției parlamentare?
Igor Dodon: „Segment există, susținerea este în scădere. Și ei știu acest lucru. Ei nu au agendă. Eu înțeleg că ei undeva bat mai tare în Dodon, că se pregătesc de coaliție cu Plahotniuc, după. Haideți să vorbim sincer – cu cine o să se ducă Maia Sandu și Andrei Năstase?”
Europa Liberă: Dar Dvs. ați spus ceva mai devreme că vreți să consolidați stânga și dreapta și dați șanse unei coaliții de dreapta și stânga?
Igor Dodon: „O secundă… Eu vă spun ce fac ei. Ei bat mai tare în Dodon în speranța… Dar cu cine pot să facă ei coaliție, Maia Sandu și cu Năstase, dacă bat în Dodon și nu vor cu Dodon să discute? Cu Plahotniuc au să facă. Păi, așa și spuneți că au să vă cheme de undeva din Occident, o să vă pună față în față și o să zică: Ei ce, v-ați jucat până acum, „hvatit” (vă ajunge) și pe urmă o să se primească, știți ca în bancul acela „Мыши кололись, плакали, но продолжали кушать кактус”. Iaca așa o să se primească la Năstase și la Maia Sandu. O să vedeți.”
Europa Liberă: Și dacă inițiatorul unei coaliții de dreapta-stânga va fi Igor Dodon în următorul Legislativ?
Igor Dodon: „Pentru aceasta trebuie să fii mai înțelept și să te uiți puțin mai departe; să nu mergi pe încercări și pe emoții pe care se merge acum, unele partide extraparlamentare, cum le numiți „de dreapta”, pentru că noi acest lucru nu ni l-am permis. Noi nu am trecut la atacuri la persoană, la niște chestii care se întâmplă, pentru că lucrul acesta nu trece. Apa trece, dar pietrele rămân.”
Europa Liberă: Domnul Dodon, Republica Moldova rămâne depopulată. Tot mai mulți cetățeni aleg să plece din țară, pentru că nu văd perspectiva zilei de mâine. Când discuți cu omul simplu, el își pune întrebarea: De ce nu se creează locuri de muncă, de ce nu vin investitorii străini să aducă bani aici ca să fie dezvoltată economia națională, de ce agenții economici sunt în situații când mai degrabă abandonează afacerile?
Igor Dodon: „În șase luni ale anului curent, conform statisticii oficiale, au fost deschise 2700 de întreprinderi și au fost închise 3200. În ultimii 10-15 ani, este primul an când numărul întreprinderilor închise este mai mare decât numărul întreprinderilor deschise.”
Europa Liberă: Și care-i explicația?
Igor Dodon: „De ce se întâmplă acest lucru? Oamenii pierd încrederea. Și eu știu foarte mulți oameni de afaceri care, după toată debandada pe care o face actuala majoritate parlamentară, ei, pur și simplu, își închid afacerile. Și pleacă în Est și în Vest; în România și în Rusia, unii chiar și în Ucraina, în pofida a ceea ce se întâmplă acolo. Aceasta este, în primul rând, vina celor care dețin instrumentele respective și nu fac nimic pentru a îmbunătăți climatul investițional în țară. Investitorii nu vin. În primele două trimestre, dacă nu greșesc, ale anului curent, investițiile străine directe sunt 1/3 față de anul trecut. Anul trecut tot au fost foarte joase, însă noi suntem în continuă scădere. De ce nu vin? Oamenii nu au încredere. Oamenii nu văd care va fi viitorul, în pofida declarațiilor foarte triumfale cu care vine Partidul Democrat și conducerea acestuia.”
Investitorii nu vin. De ce nu vin? Oamenii nu au încredere...
Europa Liberă: Dacă justiția ar fi independentă, poate lucrurile s-ar schimba, iar o parte din judecători îi numiți Dvs. De câte ori v-ați revoltat atunci când vă propun judecători care sunt certați cu bunul-simț?
Igor Dodon: „Eu am destituit câteva zeci de judecători din cei care au fost propuși, chiar și recent, că cineva îmi spunea de dosarul Petrenco, nu știu ce… Eu am întors-o înapoi pe persoana aceea, nu-mi mai aduc aminte numele, dar CSM a revotat. Și aici ajungem la situația de care am vorbit de la început. Președintele este obligat a doua oară să semneze. Da, prima dată își expune opinia și vă spun, câteva zeci de judecători au fost întorși, dar CSM i-a revotat și ei au intrat în funcții. Aceasta este problema. Problema evident e în justiție, evident e în tot ceea ce ține de instrumentele de penalizare, cum ar fi Procuratura ș.a.m.d., evident în alte instrumente, în facilitățile sau administrarea fiscală. Sunt multe lucruri care în complex, dar cel mai important ce așteaptă investitorii – o stabilitate politică pe intern, pentru că ei se tem. Cei din Occident se gândesc că noi o să venim, dar acuși se schimbă ceva în vectorul geopolitic, cum spuneți Dvs.; cei din Rusia se tem că, dacă vin, o să fie închisă piața rusă. O abordare în relații bune și cu unii, și cu alții, fără geopolitică, în interesele Moldovei, schimbă lucrurile foarte rapid. Moldova e o țară mică. Aici în jumătate de an, într-un an faci lună.”
Europa Liberă: Și în încheiere, să precizăm că de două ori ați convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate. De ce lumea crede că au rămas ineficiente aceste două ședințe?
Igor Dodon: „Prima ședință a fost destul de eficientă, pentru că se referea și am venit cu unele informații clare, în premieră, în ceea ce ține și de miliard, și de alte subiecte. A doua ședință a fost boicotată de cei de la Parlament și de la Guvern. Și e evident de ce. Nu din cauza lui Rogozin, erau acolo și alte subiecte. Eu m-am expus, apropo, cu altă ocazie în ceea ce ține de Rogozin și alte persoane care și-ar permite să insulte moldovenii. Eu condamn orice și oricine ar face acest lucru. Noi suntem cetățeni în statul nostru. Oricine care ne insultă pe noi, pe moldoveni, din Est sau din Vest, eu voi condamna acest lucru. Dar ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a fost boicotată, cu toate că erau subiecte importante ce țineau de Nistru ș.a.m.d. Au boicotat.”
Europa Liberă: Următoarea ședință…
Igor Dodon: „Acum le-am remis lor proiectul, sub semnătura mea, președintelui Parlamentului și prim-ministrului agenda pentru următoarea ședință.”
Europa Liberă: Pentru când e preconizată?
Igor Dodon: „Le-am propus în următoarele săptămâni să facem ședința. Asta a fost cu două săptămâni în urmă.”
Europa Liberă: Și ce subiecte vreți să discutați?
Igor Dodon: „Acolo sunt mai multe subiecte pe care le planificăm, inclusiv situația pe Nistru, vorbim despre hidrocentrala de la nord, inclusiv subiecte ce țin de Ministerul Apărării, vânzarea armamentului încă de fostul ministru al Apărării. Și acolo sunt probleme, care au fost depistate și fixate în agenda Consiliului Suprem de Securitate cu trei ani în urmă încă. Și toate aceste subiecte, dar mai sunt și alte subiecte pe care le-am propus spre discuție.”
Europa Liberă: Mulțumim pentru discuție. Doar o parte din întrebări am reușit astăzi să le discutăm…
Dacă n-o să încercăm noi să schimbăm lucrurile spre bine, nimeni pentru noi nu o va face. Nici în Est, nici în Vest...
Igor Dodon: „Vă mulțumim. Și toate întrebările care au fost astăzi denotă că există o luptă în interior, există o anumită disperare în inimile cetățenilor. Eu înțeleg acest lucru, dar dacă nu o să luptăm noi pentru Republica Moldova, în sensul bun, nu în sensul de luptă pe baricade, dacă n-o să încercăm noi să schimbăm lucrurile spre bine, nimeni pentru noi nu o va face. Nici în Est, nici în Vest. Eu cred că noi acest lucru putem să-l facem în interesul țării. Și dacă am venit și am ajuns eu să vin cu mesajul foarte clar: Să lăsăm geopolitica și să ne ocupăm de Republica Moldova, credeți-mă, cel care a fost destul de categoric la anumite etape, eu consider că lucrurile pot fi schimbate spre bine și ele vor fi schimbate.”
Europa Liberă: Cetățenii așteaptă de la președinte, în primul rând, să lase la o parte geopolitica…
Igor Dodon: „Eu am venit cu acest mesaj.”
Europa Liberă: …să nu mai vorbească de rău despre unii și despre bine de alții sau invers și, dacă președintele ajunge să fie model în societate, lucrurile încă au șanse să se schimbe. Mulțumim pentru discuție.