Igor Dodon la APCE: „Pentru mine, amenințarea reală nu este geopolitica, ci coruptia”

Președintele moldovean Igor Dodon vorbind în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. 29 ianuarie 2020

Despre Găgăuzia și Transnistria președintele de la Chișinău a ales să vorbească în rusă, explicând că aceasta este limba de comunicare interetnică în Moldova.

Președintele Dodon le-a vorbit membrilor Adunării Parlamentare reuniți în sesiune plenară la Strasbourg în patru limbi. Deschiderea în engleză, schimbând-o pe limba română pentru 80% din restul discursului, pentru ca atunci când a dorit să vorbească despre Găgăuzia și Transnistria să o facă în limba rusă. Pentru încheiere a ales franceza, limba țării care găzduiește Consiliul Europei și alte instituții europene.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondență de la Strasbourg de Iolanda Bădiliță



„Consiliul Europei a avut un rol determinant în dezvoltarea Moldovei într-o țară bazată pe domnia legii și respectarea drepturilor omului”, a subliniat încă de la început președintele, care și-a structurat discursul în cinci părți: politica internă, prioritățile pe plan extern, reformele, relațiile interetnice și soluționarea conflictului transnistrean.

Moldova trebuie să aibă relații bune și cu UE și SUA, dar și cu Turcia și Rusia...
Igor Dodon


„Țara este divizată în mod fals în curente geopolitice, când, de fapt, milioanele de cetățeni moldoveni care au plecat au fugit de sărăcie”, a spus președintele moldovean, care a cerut Consiliului Europei, dar și tuturor instituțiilor europene, să nu sprijine politicienii moldoveni, ci cetățenii moldoveni. Lupta politică a blocat progresul și a compromis parcursul european, s-a plâns Dodon. El a spus că Moldova trebuie să aibă relații bune și cu UE și SUA, dar și cu Turcia și Rusia.

„Moldova este o țară europeană, iar noi susținem o Europă unită de la Lisabona la Vladivostok”, le-a spus Dodon deputaților din 47 de țări reuniți la Strasbourg.

„Instituțiile europene să nu mai dea cecuri în alb politicienilor din Moldova. Reformele trebuie să continue, sunt un proces ireversibil și necesar pentru cetățeni”, a mai spus liderul moldovean, care a subliniat că principalul focus al actualei administrații de la Chișinău sunt reforma justiției și lupta împotriva corupției. „Pentru mine, amenințarea reală la adresa securității statului este nu geopolitica, ci coruptia”, a mai spus președintele.


Despre Găgăuzia și Transnistria Dodon a ales să vorbească în rusă, explicând că aceasta este limba de comunicare interetnică în Moldova. El a prezentat încă o dată viziunea sa cu privire la Transnistria: o regiune autonomă cu statut special în cadrul statului suveran Republica Moldova.

Amintind că anul acesta se împlinesc 75 de ani de la înființarea ONU, dar și de la eliberarea, de către Armata Roșie, a evreilor din lagărele naziste, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a încheiat discursul său pledând, în limba franceză, pentru o Europă sigură în care să domnească legea și în care drepturile fundamentale să fie respectate.