Igor Dodon: „Nu văd șanse pentru crearea unei majorități parlamentare stabile”

Igor Dodon, Chișinău, 13 noiembrie 2019.

După consultările avute cu reprezentanții partidelor parlamentare, președintele moldovean Igor Dodon a afirmat că în acest moment nu există șanse pentru crearea unei majorități parlamentare stabile.

„Sunt două scenarii - crearea unei majorități parlamentare stabile și guvern tehnic propus de președintele republicii. Majoritatea parlamentară stabilă poate fi numai dintre PSRM și ACUM. (...) La această etapă, nu văd șanse pentru crearea unei majorități parlamentare stabile. PSRM și ACUM au poziții diametral opuse”, a afirmat Dodon.

Șeful statului moldoveana a spus că socialiștii s-au arătat deschiși pentru o nouă coaliție cu ACUM, dar cu un alt candidat la funcția de premier, cu revederea structurii guvernului și susținerea inițiativelor sociale ale socialiștilor din ultimele cinci luni.

Reprezentanții ACUM, însă, insistă pe aceeași componență a guvernului, același premier și plecarea din funcție a lui Dodon.

Reprezentanții Partidului Democrat l-au informat pe președinte că formațiunea lor politică se află într-o „etapă importantă de reformă”, și nu vor să facă majoritate parlamentară cu nimeni, dar vor susține un eventual guvern, în funcție de propunerile care vor fi făcute.

Cei de la Partidul „Șor” au spus că vor rămâne în opoziție și optează pentru alegeri anticipate. „Nu avem nevoie de alegeri anticipate”, a spus președintele Igor Dodon, adăugând că „reforma justiției va fi continuată”.