Igor Dodon pledează nevinovat și spune că dosarul său este fabricat și motivat politic

Igor Dodon (arhivă)

Fostul președinte Igor Dodon a reacționat pe Telegram, marți noapte, după ce a fost reținut într-un dosar penal sub bănuiala de corupție și trădare de patrie. Într-un mesaj transmis prin avocații săi, Dodon s-a declarat nevinovat, susținând că este victima unei justiții „dirijate politic” și că guvernarea lovește în opoziție ca să-și acopere eșecurile.

„Nu e prima dată când am devenit ținta unei justiții regizate și dirijate politic. În ultimii ani au fost multe atacuri și am trecut prin diferite campanii de calomniere și de acuzații nefondate. Totuși, niciodată nu s-a procedat într-un mod atât de vădit denigrator ca azi, când anchetatorii au organizat scurgeri selective ale unor imagini sau pur și simplu au manipulat abil cu diferite date, cu scopul de a crea anumite reacții negative la public”, a scris Dodon pe canalul său de Telegram.

Fostul președinte și lider al Partidului Socialiștilor a ținut să dea asigurări că „pentru fiecare element care prezintă interesul procurorilor” are „explicațiile și justificările necesare, pentru a înlătura orice suspiciune sau bănuială de corupție și ilegalitate”. „Acesta e un dosar politic cusut cu ață galbenă”, a declarat Dodon, făcând aluzie la culoarea galbenă a partidului de la guvernare PAS, și arătându-se convins că „o judecată corectă și necontrolată politic” îi va da dreptate.

### Vezi și... ### Cum s-a ajuns la reținerea fostului președinte Igor Dodon

„Eu înțeleg foarte bine graba cu care guvernarea a decis să mă ancheteze și să mă rețină. (...) Maia Sandu și PAS nu pot deloc gestiona situația economică și socială din țară”, spune liderul opoziției socialiste. „Popularitatea guvernării iarăși a început să scadă, iar partenerii externi le cer să facă cedări serioase privind suveranitatea țării și privind securitatea economică. Totodată, cetățenii se arată tot mai indignați de aceste crize în lanț, ei nu vor ca Moldova să fie parte a conflictului militar și sunt gata să iasă la proteste masive”, susține Igor Dodon, care a mai acuzat guvernarea că vrea să lase „țara fără opoziție, ca într-o dictatură”.

Fostul președinte a lansat și un apel către colegii săi din Partidul Socialiștilor să fie „alături de cerințele și de revolta cetățenilor”, și să demonstreze că sunt „cea mai importantă forță politică din interiorul țării (...), care nu va ceda neutralitatea, suveranitatea țării nimănui”.

Igor Dodon a fost reținut de procurorii anticorupție și ofițerii SIS, marți, după mai multe ore de percheziții, la domiciliul său și la alte adrese, în dosarul denumit generic „kuliok”. Dosarul penal a fost redeschis pe 18 mai, la cererea procurorului general interimar, Dumitru Robu, și vizează înregistrările video din vara anului 2019 în care Igor Dodon, pe atunci șef al statului, lider informal al Partidului Socialiștilor, discută cu fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, despre o pungă de plastic. Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Iurie Reniță, care a publicat imaginile video în 2020, susținea că în pungă ar fi bani.

### Vezi și... ### Kremlinul, îngrijorat de „persecutarea” lui Igor Dodon

Șefa interimară a Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, a declarat în cadrul unui briefing susținut la sediul procuraturii, marți, că „subiectul principal al anchetei este un ex-președinte al R. Moldova, precum și persoane interpuse, dar și alte persoane care au tangențe în săvârșirea faptelor instrumentate. Bunurile și banii utilizați la comiterea infracțiunii depășesc zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile, mijloace de transport. (...) Au fost depistate mai multe bunuri de lux, mijloace bănești în valută națională și străină, contracte, chitanțe, documente, recipise. Acestea au fost ridicate și urmează a fi investigate, pentru a se stabili dacă au tangență cu îmbogățirea ilicită”.