Igor Dodon: probabilitatea unor alegeri parlamentare anticipate este foarte mică

Igor Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că orice încercare de a demite actualul guvern, inevitabil, va duce la alegeri anticipate. Totodată, șeful statului spune că probabilitatea ca un scrutin parlamentar anticipat să fie organizat în acest an este foarte mică și că doar două partide parlamentare și-ar dori un asemenea scrutin: Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Șor. Declarațiile au fost făcute la televiziunea publică, marți seara, 4 februarie, și sunt citate de agenția IPN.

Potrivit președintelui Moldovei, PAS și-ar dori alegeri parlamentare anticipate pentru „a scăpa” de partenerii din Blocul ACUM, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, iar Partidul Șor ar avea nevoie de o resetare. Șeful statului moldovean consideră că este mai bine ca cele 80 de milioane de lei, care sunt necesari pentru alegeri parlamentare anticipate, să fie alocați pentru scopuri sociale. Totodată, Igor Dodon a spus că „cel mai probabil” va candida la următoarele alegeri prezidențiale, dar nu a specificat dacă își va înainta candidatura din partea Partidului Socialiștilor sau independent.

Igor Dodon a vorbit și despre evaluarea judecătorilor, spunând că ea va fi elementul de bază al reformei justiției și că acei magistrați care nu vor trece această etapă vor pleca din sistem.

În opinia lui, nu poate fi făcută reforma justiției cu judecători care au respectat ordine politice în perioada „regimului oligarhic”. „Trebuie de venit cu oameni noi și ei sunt în sistem. Sunt oameni onești care până acum erau trecuți cu vederea pentru că nu voiau să slujească sistemului și îi țineau în funcții foarte joase sau prin raioane. Trebuie să vedem care sunt buni și să-i promovăm”, a spus Igor Dodon, citat de IPN.