Igor Dodon ridică miza în disputa despre „panglica Sfântului Gheorghe”

Igor Dodon, al doilea din stânga, la parada din 2020 de la Moscova de Ziua Victoriei, alături de Vladimir Putin, Aleksandr Lukașenka și alți lideri din CSI. Din cauza pandemiei de coronavirus, parada de 9 mai a fost organizată în acel an pe 24 iunie.

Fostul președinte Igor Dodon a spus pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână că va sfida interdicția de a purta „panglica Sfântului Gheorghe”, dacă această interdicție va intra în vigoare până la 9 mai, pregătind terenul pentru o posibilă confruntare cu guvernarea.

Vorbind la postul NTV Moldova pe 12 aprilie, Dodon și-a îndemnat simpatizanții să vină la un marș pe 9 mai cu panglica în dungi negre și portocalii desemnată de Moscova drept simbol al victoriei sovietice în Al Doilea Război Mondial. „Iar amenzile, dacă autoritățile vor recurge totuși la acest pas, ne vom duce cu toții, zeci de mii de oameni, și le vom înmâna Nataliei Gavrilița și Maiei Sandu”, a spus Dodon, care conduce o asociație de afaceri moldo-rusă.

Parlamentul a votat pe 7 aprilie amendamente la Codul Contravențional care interzic panglica în dungi negre și portocalii și alte simboluri folosite de Rusia în timpul invaziei în Ucraina care a început pe 24 februarie, inclusiv literele „Z” și „V”.

Într-o primă reacție pe Facebook la 8 aprilie, Dodon a scris că va purta „panglica Sfântului Gheorghe”, adăugând: „Apropo, Ziua Victoriei începe cu Z si V”.

### Vezi și... ### Igor Dodon sfidează interzicerea „panglicii Sfântului Gheorghe”

Interdicția votată în două lecturi de majoritatea PAS în lipsa opoziției nu a intrat deocamdată în vigoare. Unul dintre autorii ei, deputatul Lilian Carp, președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, a spus Europei Libere că ea ar trebui să intre în vigoare în „două săptămâni, cel mult”.

Amendamentul Carp interzice fabricarea și afișarea „simbolurilor și atributelor care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității” și prevede amenzi de până la 9 000 de lei pentru persoane fizice și 18 000 pentru persoane juridice care încalcă interdicția.

### Vezi și... ### Lilian Carp: Interzicerea simbolurilor războiului intră în vigoare în cel mult două săptămâni

Lilian Carp spune că simbolurile care urmează a fi interzise „sunt folosite pe teritoriul R. Moldova inclusiv pentru a justifica agresiunea militară asupra Ucrainei”, iar interdicția „nu are nimic în comun cu Al Doilea Război Mondial, ale cărui victime trebuie comemorate”.