Igor Dodon rămâne în arest la domiciliu

Igor Dodon după decizia Curții de Apel Chișinău, 31 mai 2022.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, rămâne în arest la domiciliu. Curtea de Apel Chișinău a respins recursul procurorilor și a menținut hotărârea primei instanțe.

Procurorii ceruseră înlocuirea arestului la domiciliu cu detenție în penitenciarul nr. 13 și au invocat patru motive: riscul ca Dodon să se „eschiveze de organul de urmărire penală”, adică să fugă; riscul ca ancheta penală să nu se poată desfășura în condiții optime; riscul să fie comise noi infracțiuni riscul provocării unor dezordini în masă.

Procurorii anticorupție ceruseră marți și recuzarea unui judecător în procesul început marți 31 mai la Curtea de Apel Chișinău, pe motiv că dosarul Dodon este legat de cel al fostului lider democrat Vlad Plahotniuc iar judecătorul Ghenadie Morozan, din actualul complet de judecată, este rudă cu Plahotniuc (fratele lui este căsătorit cu sora fostului lider democrat).

Într-o primă reacție după ședința Curții de Apel, Igor Dodon a susținut din nou că dosarul său este „politic”, afirmând că „urmează o perioadă de justiție televizată”. El a mai anunțat că avocații săi au cerut „recuzarea procurorilor, [pentru] ca pe acest dosar să fie procurori cu experiență și neafiliați politic”.

Fostul președinte Igor Dodon a fost pus pe 26 mai în arest la domiciliu pentru 30 de zile, după ce fusese reținut pe 24 mai împreună cu cumnatul său Petru Merineanu, în urma a cel puțin zece percheziții. Merineanu a primit 30 de zile de arest preventiv în penitenciarul nr.13.

Dodon e bănuit că a acceptat finanțarea partidului său de către o organizație criminală, pentru care riscă cel puțin trei ani de închisoare, e bănuit de corupere pasivă, trădare de patrie, care se pedepsește cu cel puțin 12 ani de detenție și de îmbogățire ilicită, pentru care ar putea face alți până la 7 ani de pușcărie.