Your browser doesn’t support HTML5
Dat fiind scorul de 96% luat de Klaus Iohannis la secțiile de votare din Republica Moldova, Vitalie Călugăreanu se întreabă într-un material pentru Deutsche Welle dacă Republica Moldova este o prioritate pentru Președinția României. Jurnalistul crede că, în pofida dezinteresului arătat până acum de șeful statului român față de Chișinău, „basarabenii au preferat un Iohannis rece decât un PSD retrograd”. Vitalie Călugăreanu mai observă că, deși premierul român Ludovic Orban a deplâns schimbarea guvernului în Moldova, Ion Chicu l-a invitat la Chișinău pentru a discuta împrumutul de 100 de milioane de euro promis de București guvernului Maiei Sandu.
Într-un editorial pentru Deschide.md, analistul Petru Bogatu spune că victoria lui Klaus Iohannis în turul II al alegerilor prezidențiale din România, precum și scorul înalt pe care l-a luat în Republica Moldova, reprezintă o victorie împotriva propagandei ruse. Editorialistul spune că Moscova a încercat să sprijine PSD-ul pe ocolite, exploatând teme precum independența politică și economică a țării sau valorile tradiționale pentru a sugera „că UE ar însemna o colonizare modernă a României, o acaparare a bunurilor ei de către finanța mondială”.
Radio Chișinău a solicitat părerea mai multor experți despre întâlnirile în format tripartit Președinte-Speaker-Premier pe care le organizează Igor Dodon în fiecare săptămână.
Prezența militară străină poate fi comparată cu o armă atârnată pe perete...
Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu crede că formatul acestor întâlniri e absolut constituțional, dar menționează că tot ce se întâmplă în cadrul lor e „altă problemă”. Alexandru Arsene, un alt constituționalist, e însă de părerea că șeful statului își depășește atribuțiile, iar analistul Ion Tabîrță spune că „Domnul Dodon se conduce de arhetipul șefilor de stat din Belarus, Rusia și încearcă să implementeze ceva similar și în Republica Moldova”.
„Prezența militară străină poate fi comparată cu o armă atârnată pe perete, adică la prima vedere aceasta nu reprezintă nici un pericol, însă în realitate poate fi folosită în orice moment”, remarcă directorul executiv Promo-LEX Ion Manole într-un interviu pentru IPN. Potrivit lui, trupele ruse dislocate în regiunea transnistreană s-au activizat în ultimul timp, organizând exerciții în comun cu trupele separatiste și mobilizând militar populația din regiune.
### Vezi și... ### Peter Michalko: „Ar fi tragic să vedem întoarcerea practicilor negative din trecut” (VIDEO)
Ion Manole constată „o degradare constantă și sistemică a dialogului moldo-rus” și deplânge „cedările permanente inutile și gratuite din partea autorităților de la Chișinău”. Una din principalele probleme pe care le vede e că „ situația drepturilor omului este o problemă ignorată și în mod ostentativ exclusă din orice format al negocierilor”. Directorul executiv al Promo-LEX spune că asociația pe care o conduce va insista ca subiectul drepturilor omului să ajungă pe agenda dialogului politic dintre Chișinău, Tiraspol și Moscova.
Newsmaker.md publică mai multe detalii despre „Bugetul Dezvoltării” pentru 2020, așa cum a fost prezentat luni de Ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuță. 2,3 miliarde lei vor fi alocați pentru drumuri, iar 1,2 miliarde pentru măsurile sociale anunțate săptămâna trecută de Igor Dodon. Potrivit secretarei de stat de la Ministerul Finanțelor Tatiana Ivanicichina, guvernul așteaptă în 2020 o crește a PIB-ului cu 3,8%, o rată a inflației de 5,7% și un salariu mediu pe economie de 7953 de lei.