Your browser doesn’t support HTML5
- AGORA, printre numeroase alte portaluri, preia imagini video, publicate de surse deocamdată necunoscute, în care Igor Dodon apare împușcând cu o armă cu lunetă câțiva mistreți închiși într-un țarc mic. Din replicile pe care le schimbă cu niște însoțitori se poate deduce că „vânătoarea” a fost prezidențială, adică ar fi avut loc în timpul mandatului său de șef al statului. Întrebată de portal, o purtătoare de cuvânt a PSRM a replicat că „oponenții utilizează tehnologii de fabricare a unor video-fake. E dovada că dreapta recurge la o campanie murdară din lipsa de soluții reale și profesioniste pentru cetățeni”. Presa citează experți, însă, care confirmă autenticitatea filmulețului.
- ANTICORUPȚIE relatează că dosarul penal pornit cu nouă ani în urmă pentru omorul lui Alexei Veretca în Codrii Orheiului, în care este învinuit și fostul deputat Constantin Țuțu, bate pasul pe loc. Dosarul se află de un an şi jumătate la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău, în gestiunea magistratului Alexandru Spoială, iar de atunci nu a avut loc nicio şedinţă de judecată. Cele 12 ședințe programate de la începutul rejudecării dosarului au fost amânate dintr-o varietate de motive, cel mai frecvent din cauza neprezentării părților.
- DESCHIDE.MD denunță o tentativă de mituire electorală, aflând că, pe data de 11 iulie, în ziua alegerilor parlamentare anticipate, pe adresele mai multor secții de votare din Federația Rusă, organizația „Dar pentru Moldova” va oferi gratuit cetățenilor moldoveni vouchere de călătorie în valoare de 1000 de ruble rusești. Despre aceasta echipa „Dar pentru Moldova”, cunoscută pentru activitate electorală în favoarea PSRM, a anunțat pe pagina sa de Facebook. Un reporter de la Deschide.md i-a contactat pe reprezentanții „Dar pentru Moldova” și s-a prezentat drept fiul unor cetățeni care muncesc în Rusia, obținând astfel mai multe detalii despre oferirea voucherelor la secțiile de votare. După publicarea acestui material, președintele „Dar pentru Moldova” a revenit cu un apel la redacție și a insistat că organizația pe care o conduce nu este afiliată niciunui partid politic.
- MOLD STREET scrie că o companie care a fost paravan la privatizarea AIR Moldova vrea să se listeze la bursa de la Londra. Este vorba despre Blue Air din România, care încearcă să profite de un proces de preluare inversă, încheiat cu o companie britanică. Portalul amintește că Blue Air a ajuns să dețină indirect, în octombrie 2018, 49% din pachetul de acțiuni al companiei de stat AIR Moldova, restul fiind înregistrat pe numele a doi cetățeni ai R.Moldova – Andrei Ianovici - 25,5% și Serghei Melnik - 25,5%. Privatizarea nu a fost făcută direct, ci prin intermediul unei firme noi create - Civil Aviation Group SRL. Valoarea tranzacției de vânzare-cumpărare depășea 1,2 miliarde de lei (circa 61,5 milioane euro). Peste ceva timp s-a aflat că banii folosiți la privatizarea AIR Moldova au o proveniență dubioasă, inclusiv că ar fi fost aduși cash din Emiratele Arabe Unite.
- O altă întâmplare care se regăsește în atenția tuturor, practic, surselor de informare, inclusiv a portalului NEWSMAKER este ședința ratată a Guvernului, din motiv că la ea s-au prezentat doar prim-ministrul interimar și bașcanul autonomiei găgăuze. Alți trei membri ai cabinetului au avut „îmbolnăvire”, doi – nici n-au oferit explicații ale absenței, iar unul a avut treburi „în teritoriu”. În cadrul ședinței, amânate din lipsă de cvorum, urma să se aprobe alocarea a încă 22,4 milioane de lei pentru desfășurarea alegerilor parlamentare de duminică. Premierul interimar Ciocoi a dat asigurări că banii vor fi totuși alocați, înainte sau după scrutin. Unii observatori au caracterizat întâmplarea drept „istorică”, fără precedent în istoria de 30 de ani ai Republicii Moldova.
- Între timp, însă, președintele CEC Dorin Cimil a declarat la TV8 că „subiectul nu își pierde din actualitate și rămâne în continuare în obligația Guvernului să asigure cu mijloace financiare necesare CEC” pentru ca aceasta să poată achita retribuțiile pentru cele peste 22 de mii de persoane angajate în organizarea și desfășurarea scrutinului. Dl Cimil a mai spus că „altă soluție decât hotărârea de Guvern pentru alocarea banilor nu există, fie în mod benevol, fie silit, dacă vom recurge la proceduri judiciare…”
- SINTEZA.org, ca și alte portaluri, îl citează pe Igor Dodon, recunoscător „prietenului și colegului” său maghiar Victor Orban, care, într-o scrisoare, îi mulțumește pentru – cum a spus liderul socialist – „sprijinul acordat legii care protejează minorii de propaganda pornografiei, violenței sexuale, homosexualității și a altor perversiuni”. Dodon îl felicită pe prim-ministrul ungar pentru adoptarea legii respective în ciuda – subliniază el – „barierelor impuse de unii lideri ai Uniunii Europene și a lobby-ului liberal din țara sa”.
- ZIARUL NAȚIONAL scrie că deputata socialistă Alla Dolință, devenită cunoscută opiniei publice mai ales după ce a fost surprinsă, în octombrie 2020, mâncând zeamă în timpul unei ședințe on line a unei comisii parlamentare, riscă să fie privată de dreptul de a mai ocupa funcții publice, inclusiv să mai fie deputată, timp de trei ani. Autoritatea Națională de Integritate a constatat că Dolință s-a aflat în stare de incompatibilitate în timpul ultimelor două mandate de parlamentară, conducând fundația de binefacere apropiată socialiștilor „Soluția”, dar și fiind administrator într-o firmă privată. Dolință, care este pe locul 7 în lista blocului comuniștilor și socialiștilor pentru parlamentare, refuză să accepte că ar fi nesocotit legea în ambele cazuri.
- ZIARUL DE GARDĂ a intrat în posesia unor documente, dar și a unei ordonanțe din dosarul în care figurează Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, și prezintă detalii despre cum a ajuns acesta să fie angajat în cadrul fostei Direcții nr.5 a Inspectoratului Național de Investigații. Acolo Damir a ajuns să dețină gradul special de „comisar”, pseudonimul „HOLRIO” și un pașaport cu o altă identitate pentru a efectua „investigații sub acoperire”.