Igor Dodon și amînatele sale vizite oficiale (Ziarul Național)

Discursul primarului orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu (Ziarul de Gardă).

Guvernul se laudă cu suportul SUA, iar Departamentul de Stat american îi reamintește despre alegeri fără ingerință politică, scrie zdg.md. Publicaţia citează comunicatul de presă publicat pe pagina oficială a Departamentului de Stat al SUA, în care purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Heather Nauert, vorbește despre o decizie „nejustificată” a CSJ, deoarece nu respectă voința alegătorilor, o decizie netransparentă ce reprezintă o amenințare la adresa democrației în R. Moldova,o decizie ce „prejudiciază respectul pentru supremația legii și principiile democratice din R. Moldova”. Asta în timp ce premierul Pavel Filip, care a efectuat recent o vizită de două zile la Washington, și speaker-ul Parlamentului Andrian Candu, care se află în SUA până la 5 iulie, se laudă cu „suportul deplin” al statului american, scrie publicaţia. În articol se mai remarcă că deşi în cadrul întâlnirii din 25 iunie cu priemierul Pavel Filip, secretarul general Michael R. Pompeo a subliniat faptul că „alegerile libere și corecte reprezintă semnul distinctiv al unui guvern democratic” șă că acestea „trebuie să reflecte voința cetățenilor țării fără ingerință politică”, acest mesaj nu se regăsește în comunicatul de presă al Guvernului de la Chișinău, publicat după întâlnirea lui Filip cu Pompeo.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Liliana Barbăroșie

Discursul unui primar din Moldova în fața autorităților locale din UE: „De la corupție, justiția a trecut la subordonare politică totală” . Sub acest titlu zdg.md publică un articol despre reuniunea din 28 iunie, din Turcia a Comitetului de Monitorizare al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Reuniunea s-a soldat cu emiterea unei declaraţii cu semnale de alarmă pentru viitorul democrației locale din Moldova. Dar atenţia jurnaliştilor de la zdg.md este atrasă de discursul primarului orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu. El a spus că refuzul de a valida mandatul primarului nou ales al municipiului Chișinău, ar putea marca sfârșitul unei etape în istoria Republicii Moldova și începutul unei noi etape, sfârșitul iluziilor Uniunii Europene și a Rusiei ca factori geopolitici, a partidelor europene de orientare socialistă solidare doctrinar cu partidul de guvernământ. De la corupție şi abuzuri, instituțiile de drept şi justiția au mers mai departe și au trecut la o subordonare politică totală, a spus Răileanu şi a continuat: „Partidul de guvernare, impune societății imaginea lui Vlad Plahotniuc în calitate de posibil salvator al națiunii, iar o eventuală dictatură a lui, ca o unică soluție pentru o guvernare efectivă. În acest scop sunt folosite serviciile speciale, serviciile desconcentrate și descentralizate ale statului, care implantează în conștiința cetățenilor Republicii Moldova, că numai dictatura lui Plahotniuc ne-ar putea salva din situația dramatică în care ne aflăm”.

Stupefacție și consternare – prin aceste cuvinte descrie Iulian Chifu pe deschide.md invalidarea alegerilor locale la Chișinău. „Nu am să încerc înțelegerea inexplicabilului. E de neînțeles. E inacceptabil. E fără precedent”, scrie el. Mai grave sunt totuşi consecințele şi ele ar fi, la părerea autorului, deteriorarea greu de reparat a dosarului electoral al Republicii Moldova, punerea sub semnul întrebării a situației de la alegerile generale, punerea sub semnul întrebării a justiției. Statele democratice nu pot să cauționeze asemenea derapaje, așa cum situația inexplicabilă curentă duce la blocaje masive la nivelul relațiilor bilaterale pe terțe dimensiuni, mai scrie Chifu.

Consilierul economic al prim-ministrului, Octavian Calmâc, susţine pe site.ul adevărul.md că sectorul privat are mari rezerve în ce priveşte aplicarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Potrivit lui Calmâc, acest subiect puţin se discută şi puţin se cunoaşte. Ar fi necesare multe investiţii din partea sectorului privat astfel încât să se armonizeze şi să se alinieze cerinţelor piaţei comunitare. Calmâc spune că Moldova are capacitate de export pentru produsele agricole primare, textile, semifabricate în sectorul automativ, dar şi-ar dori să trecem la produse cu valoare adăugat mult mai mare. „Dar trebuie să recunoaştem că am pierdut industria”, a declarat consilierul premierului citat de Adevărul.

Anunțate cu surle și trâmbițe, Dodon și-a anulat vizitele la Bruxelles și în SUA, scrie ziarulnational.md. în ziua în care urma să ajungă la Bruxelles și chiar să țină un discurs la „Crans Montana Forum”, Igor Dodon a scris pe Facebo ok că „din motive tehnice, delegația Republicii Moldova în frunte cu președintele țării nu a participat la Forumul Internațional „Crans Montana”, care și-a început lucrările, astăzi, 28 iunie, la Bruxelles”. În locul său, Dodon l-a trimis pe consilierul prezidențial în domeniul politicii externe, Aureliu Ciocoi, care a rostit un discurs din numele său. În articol se mai arată că șeful statului și-a amânat și vizita în Statele Unite ale Americii, pe care urma să o efectueze de la 1 iulie curent la invitația unui ONG, „pentru o perioadă ulterioară”, fără să spună și motivele acestei decizii. Ziarulnaţional.md menţionează că în afară de vizitele dese în Federația Rusă, președintele Igor Dodon nu a mai fost primit cu onorurile care i se cuvin unui șef de stat și în alte țări, fapt pentru care oficialul și-a anunțat în public cu mult fast vizitele pe care urma să le întreprindă în aceste zile la Bruxelles și SUA.