Igor Grosu: Chișinăul dorește să-și intensifice cooperarea cu UE în domeniul securității și apărării

„Războiul pornit de Rusia în Ucraina ne-a arătat câte amenințări și riscuri poate aduce cu sine pentru un stat ca Republica Moldova”, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu în discursul susținut la a 22-a ediție a Forumului parlamentar pentru informații și securotate, care a avut loc între 6-8 iulie București.

Grosu a mai spus că dorința autorităților de la Chișinău de a-și întări cooperarea cu Uniunea Europeană în domeniul securității și apărării s-a materializat prin lansarea Dialogului de Nivel Înalt în domeniul Securității: „Suntem recunoscători Uniunii Europene pentru extinderea noului instrument al Facilității europene pentru pace și pentru Republica Moldova. Salutăm recenta decizie a Consiliului Uniunii Europene de a oferi asistență suplimentară în cadrul Facilității europene pentru pace în valoare de 40 de milioane de euro (pentru 2022) în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova.”

Igor Grosu a reiterat că planurile țării sale nu sunt ofensive, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să consolideze securitatea națională, „stabilitatea și reziliența în fața oricărui pericol”. El a făcut cunoscut că la Chișinău se lucreză intens la noua strategie de securitate a Republicii Moldova, ce are la bază realitățile geopolitice și capacitățile economice de care dispune țara. „Este un document complex și multidimensional, caree sperăm să fie gata în câteva luni”, a mai spus vineri la București președintele Parlamentului din Republica Moldova.

Igor Grosu a avut în capitala României mai multe întrevederi cu oficialități române, între care și cu șeful Camerei Deputaților din România Marcel Ciolacu.

„Am discutat cu omologul meu Igor Grosu despre sprijinul pe care România este pregătită să-l ofere în realizarea reformelor necesare procesului de aderare la familia europeană și despre reziliența Republicii Moldova în fața crizelor multiple cu care aceasta se confruntă”, a scris Marcel Ciolacu pe Twitter.