Despre cum se pot răsfrânge tensiunile de la granița ruso-ucraineană asupra Republicii Moldova, despre reglementarea conflictului transnistrean și dependența energetică față de Rusia, dar și despre agenda Chișinăului privind parcursul său european și relația moldo-română, în contextul apropiatei ședințe comune ale guvernelor celor două țări, Valentina Ursu discută cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Prima parte a interviului cu Igor Grosu, AICI.
Europa Liberă: Să discutăm despre situația din regiune, dosarul ucrainean, se duc negocieri dure între marile puteri, Republica Moldova este cel mai apropiat stat de focarele de mare tensiune militară din Europa de Est. Cum pot afecta tensiunile ruso-ucrainene situația din Republica Moldova?
Suntem foarte aproape de această zonă fierbinte din Ucraina...
Igor Grosu: „Pe noi ne pot afecta direct, pentru că noi suntem foarte aproape de această zonă fierbinte, tensionată, și din sudul Ucrainei, și din estul Ucrainei, de aceea urmărim foarte atent, sperăm foarte mult ca diplomația să prevaleze și să ajungă să detensioneze situația. Urmărim practic în fiecare zi, nu este săptămână ca să nu fie vizitat Kievul, liderii europeni vizitează Kremlinul încercând să medieze, președintele Franței e la Moscova.”
Europa Liberă: Urmează și cancelarul german să discute și cu Putin, și cu Zelenski...
Igor Grosu: „Exact. Eu sper că într-un final...”
Europa Liberă: Dar haideți să vorbim despre situația din Republica Moldova în caz că aceste tensiuni ajung la cote maxime, Doamne ferește.
Igor Grosu: „Evident că e Doamne ferește, pentru că această tensiune determină și cotațiile pe piețele internaționale, dacă vorbim despre aspectul acesta, prețul la gaze, la petrol, evident că influențează, bursele sunt foarte sensibile la tot felul de anunțuri, tot felul de mișcări de trupe ș.a.m.d. Doamne ferește, în cazul în care lucrurile degenerează, evident că unii oameni vor decide să se retragă din acele regiuni.”
Europa Liberă: Refugiați...
Igor Grosu: „Noi avem ucraineni sau cetățeni de-ai noștri care au rude acolo, evident că aceasta e o presiune nu doar asupra noastră, dar asupra tuturor țărilor care sunt în vecinătate. Eu acum nu vreau să dezvolt scenariile, dar noi analizăm foarte atent toate scenariile, suntem pregătiți și suntem în contact permanent cu partenerii noștri.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Dar Republica Moldova nu stăpânește situația din regiunea transnistreană și, iată, acest lucru pare să facă și mai vulnerabil statul într-o eventuală escaladare a conflictului ruso-ucrainean?
Igor Grosu: „Evident că urmărim foarte atent comportamentul trupelor rusești din Transnistria, și nu doar al trupelor rusești, dar și al unităților paramilitare.”
Europa Liberă: 1.500 de soldați sunt acolo.
Cei din stânga Nistrului înțeleg că o să-i afecteze inclusiv pe ei...
Igor Grosu: „Exact! Este un număr impunător, urmărim foarte atent cum se comportă, ce fac ei acolo, sunt sigur că urmărește și partea ucraineană, urmărește lucrul acesta și Misiunea OSCE. Eu totuși sper și cred că va prevala rațiunea, pentru că și cei din stânga Nistrului înțeleg că în eventualitatea degenerării asta o să-i afecteze inclusiv pe ei. Și aici mă refer și la sectorul privat de acolo, care este conectat la comerțul cu piața europeană, chiar și conectării cu piața rusească, asta presupune un tranzit, vă dați seama, degradarea situației va afecta și tranzitul spre piețele rusești tradiționale, zic eu, pentru unii agenți economici din stânga Nistrului. Eu cred că acolo sunt și oameni destul de pragmatici, care chiar dacă valoric nu sunt cu noi și n-au cum să fie aproape de valorile noastre, din punct de vedere material, financiar, ei sunt foarte atenți și se gândesc la consecințe.”
Europa Liberă: Republica Moldova totuși este pusă într-o situație delicată, pentru că, pe de o parte, are parteneriat strategic cu Federația Rusă, pe de altă parte, are parteneriat strategic și cu Ucraina. Iată, într-o situație mai complicată Republica Moldova trebuie să fie de partea cuiva sau...
Igor Grosu: „Noi și prin participarea noastră la „Platforma Crimeea” am spus foarte clar că noi ca țară care am avut de suferit și suferim și acum de pe urma separatismului, a conflictelor înghețate o să fim solidari cu țările care trec prin asemenea experiență și țările care, foarte mult sper, spun că recunosc integritatea teritorială a Republicii Moldova s-o facă cu deplină sinceritate, pentru că noi sincer de fiecare dată susținem integritatea teritorială a țărilor care au astfel de conflicte înghețate, care nu duc decât la pierderi pentru buget, incomodități pentru cetățeni, fenomene precum contrabanda, zone necontrolate, unde interese obscure, criminale se simt confortabil. Aici noi suntem consecvenți de când suntem, deci supărări...”
### Vezi și... ### S. Gherasimciuk: dacă din Transnistria vin provocări, neutralitatea R.Moldova va fi anulatăEuropa Liberă: Dle Grosu, dar aveți o explicație de ce Federația Rusă reacționează atât de bolnăvicios atunci când autoritățile Republicii Moldova cer retragerea trupelor rusești, armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova?
Igor Grosu: „Poate nu cunosc atât de bine tot landșaftul politic din Federația Rusă. Noi le transmitem de fiecare dată mesajul nostru pe care l-am mai repetat – Federația Rusă, dar și ceilalți actori implicați în formatul „5+2” au, cred eu, în cazul Republicii Moldova o situație rară, având un conflict înghețat cum este la noi, o bună ocazie să-și unească eforturile pentru a detensiona situația, pentru a apropia soluționarea, bunăoară, lichidarea sau scoaterea munițiilor. Este declarație din partea dânșilor, este deschidere din partea noastră, trebuie doar să o facem într-o manieră transparentă, astfel ca să nu apară întrebări nici la OSCE, nici la alți actori, asta și-o doresc ei, asta ne-o dorim și noi. La noi nu există conflict interetnic, la noi nu există conflict religios cum sunt, Doamne ferește, în alte zone. Este un conflict înghețat, există elementul geopolitic, evident, nu trebuie să-l ascundem, dar există...”
Europa Liberă: Elementul geopolitic care e, extinderea NATO către Est?
Igor Grosu: „Bine, probabil, Federația Rusă în mod tradițional tratează acest spațiu ex-sovietic ca o zonă de interes. Noi credem că fiecare țară, indiferent unde se află, are dreptul să decidă de sine stătător vectorul pe care îl promovează, valoric unde se regăsește și noi lucrul acesta l-am decis, când spunem „noi”, cetățenii Republicii Moldova, într-un scrutin electoral pe care și d-lor și deschis, și în discuții private au recunoscut că a fost o victorie cinstită. Mai mult ca atât, noi am câștigat într-o luptă inegală, în comparație cu sursele și resursele pe care le-au avut oponenții noștri. Deci, cu riscul de a mă repeta, noi cerem respectarea deciziilor noastre politice, noi suntem proeuropeni, valoric suntem aproape de acest spațiu cultural, civilizațional, numiți-l cum vreți, avem mulți cetățeni care trăiesc, muncesc în Federația Rusă, ne preocupă condiția lor, vrem relații pragmatice, dar să fie respectată decizia noastră politică.”
Noi cerem respectarea deciziilor noastre politice, noi suntem proeuropeni...
Europa Liberă: Dar totuși, de ce ei se arată deranjați de solicitarea autorităților de la Chișinău, când e vorba de retragerea forțelor armate ruse?
Igor Grosu: „Încercarea de a condiționa, da, ia o optică, altă optică, ei încearcă să condiționeze soluționarea definitivă a diferendului (transnistrean) de retragere.”
Europa Liberă: Deci să-i oferiți un statut regiunii transnistrene, ca să puteți discuta în continuare despre retragere?
Igor Grosu: „Lucrurile acestea trebuie discutate și noi nu suntem de acord cu condiționarea, pentru că există și decizia de la Istanbul.”
Europa Liberă: Dar ei cer această sincronizare. De ce?
Igor Grosu: „Eu cred că nu este motiv pentru a cere această sincronizare, pentru că Republica Moldova de-a lungul timpului a demonstrat, malul drept, că ne onorăm angajamentele, nu suntem noi cei care provoacă destabilizările și incidentele, dimpotrivă, autoritățile separatiste din stânga Nistrului le provoacă, ei sechestrează oameni, ei îi arestează, Glijin, alții, care nici nu știm unde se află, întrucât avocații nu au acces la ei. De aceea, elementul de destabilizare, de provocări e în partea ceea, nu-i în partea asta.”
### Vezi și... ### În Transnistria oamenii „trăiesc de parcă ar fi în permanență în tranșee”Europa Liberă: S-au făcut cedări din partea Chișinăului, când e vorba despre apropierea celor două maluri ale Nistrului?
Igor Grosu: „De-a lungul timpului, evident, s-au făcut foarte multe și asta, dimpotrivă, n-a fost apreciat la justa valoare. Să vii și să institui interdicții de acces la terenurile agricole, după care să vii la masa negocierilor și să spui: „Dle, OK, noi vă facem o cedare”. Asta nu-i cedare! Sau să institui, nu știu câte, 40 de posturi de control, după care să reduci vreo trei-patru și să spui că asta-i cedare, haideți, vă rog, asta nu-i serios. Numerele de înmatriculare neutre – asta au fost o cedare din partea Republicii Moldova. Hai, eu am o părere aparte despre lucrul acesta, dar a fost o cedare mult discutată și cu mediatorii ș.a.m.d. Același ajutor acum în perioada pandemiei, noi necondiționat 10% din toate donațiile de vaccin le oferim malului stâng și tot așa, și tot așa. Adică, eu zic că noi am cedat multe și lucrul acesta, dimpotrivă, nu tot timpul a fost apreciat.”
Europa Liberă: Dar în cadrul formatului de negocieri „5+2” nu s-a deschis niciodată coșul politic, coșul cinci, care ar prevedea oferirea unui statut regiunii transnistrene. Este adevărat că pe timp de pandemie nu s-a mai convocat de mult și acest mecanism de negocieri, formatul „5+2”, dar Republica Moldova, la modul cel mai serios, să gândește la elaborarea unui statut?
Noi trebuie să ne așezăm la masa de dialog...
Igor Grosu: „Deci, noi trebuie să ne așezăm la masa de dialog, avem un viceprim-ministru desemnat...”
Europa Liberă: ...pentru reintegrare, dl Serebrian.
Igor Grosu: „Pentru reintegrare, un diplomat de carieră, cumpătat, cu experiență diplomatică, și nu doar. Deci trebuie să ne așezăm și să discutăm, dar pentru asta trebuie lăsate la o parte bravada propagandistică, amenințările ș.a.m.d., pentru că pe fundalul, dacă vrei să faci, să ai un dialog real, cu finalități, în interesul cetățenilor Republicii Moldova, accentuez, pornind de la premisa asta, deci e nevoie de a dialoga și noi și în parlament...”
Europa Liberă: Dar credeți că pentru Rusia acum ar fi o prioritate soluționarea conflictului transnistrean, ținând cont de aceste tensiuni pe care le are cu Ucraina?
Igor Grosu: „Asta-i întrebare pentru ei, nu mă pun eu să răspund în locul dânșilor. Revin la ceea ce am spus anterior, diferendul transnistrean, în comparație...”
Europa Liberă: ...cu alte conflicte e cel mai ușor de a fi rezolvat.
Igor Grosu: „Exact! Și ar fi o oportunitate pentru toate părțile implicate să iasă onorabil, hai să zic eu, prin soluționarea acestui conflict, iar noi ceea ce trebuie să facem suplimentar la faptul că trebuie să dialogăm, trebuie să găsim soluții pentru cetățenii noștri, trebuie să creăm pe malul drept instituții funcționale, să facem justiție, să facem reforme, să facem ca ajutorul, salariile să fie mai bune, pensiile, condițiile de investiții mai bune, pentru ca malul drept să devină mai atrăgător în primul rând pentru cetățenii noștri.”
### Vezi și... ### În așteptarea deșeurilor din UE: Uzina de la Rîbnița cere aviz de mediu de la ChișinăuEuropa Liberă: Dle Grosu, dar atunci când s-a negociat contractul cu Gazprom trebuia Republica Moldova să ceară la modul cel mai serios ca regiunea transnistreană să-și achite toate datoriile pe care le are față de furnizor?
Igor Grosu: „Ca să cerem ca ei să plătească, vedeți...”
Europa Liberă: S-au acumulat datorii istorice în sume fabuloase.
Igor Grosu: „Nu o să găsiți, evident că niciodată și partea moldavă, malul drept, și în cadrul tratativelor pe care le-am purtat noi și predecesorii, eu sunt mai mult ca sigur, și nimeni nu a pus problema ca ăia să nu plătească, ăia trebuie să plătească, pentru că e derizoriu, cinstit...”
Europa Liberă: A trebui și a plăti sunt lucruri diferite.
Igor Grosu: „Exact. Acum, noi a trebuit să negociem gaz pentru toți cetățenii Republicii Moldova și eu cred că asta este corect, la acea etapă, în acel moment să detașăm problema datoriei, care rămâne una, opt miliarde a lor, acestea nu-s datoriile noastre, ei trebuie să le plătească. Și aici, Gazprom-ul are standarde duble, când în raport cu noi spune că noi suntem...”
Gazprom-ul are standarde duble...
Europa Liberă: Închide robinetul.
Igor Grosu: „Nu, nu, că ei spun așa: «Noi nu suntem o companie de binefacere în raport cu un consumator».”
Europa Liberă: OK. Dar ei pe Chișinău îl avertizează cu orice ocazie că, dacă întârzie cel puțin cu o zi, se închide robinetul, acolo au datorii istorice și nu sunt avertizați?
Igor Grosu: „Evident că aici sunt standarde duble, evident, haideți să nu ne facem iluzii, sunt standarde duble.”
Europa Liberă: Deci poate Gazprom-ul să șantajeze Republica Moldova cu dosarul transnistrean, Kremlinul în general?
Igor Grosu: „Noi nu o să permitem această abordare, așa cum n-am permis-o până acum. Elementul sau discuția asupra datoriilor nu o să fie acceptată, bineînțeles, în dialogul nostru la capitolul asigurarea malului drept, lucrurile acestea nu sunt acceptate, acele datorii care există, ați urmărit, noi deja am publicat, a fost publicat, APP-ul (Agenția Proprietății Publice) a publicat anunțul în care să fie contractată o companie.”
Europa Liberă: Pentru audit?
Igor Grosu: „Pentru a audita acea datorie, acesta e auditul diferit de cel pe care îl face Curtea de Conturi. Deci, noi vrem să vedem cât de justificate și întemeiate sunt pretențiile celor care afirmă că 700 și ceva de milioane sunt datoriile noastre.”
### Vezi și... ### Vicepremierul Andrei Spînu respinge criticile Gazprom-ului privind auditul extern al datoriilorEuropa Liberă: Ce se va întâmpla după 31 martie cu asigurarea cetățenilor cu energie electrică? Expiră valabilitatea contractului pe care îl are Republica Moldova cu Cuciurganul...
Igor Grosu: „Premier Energy, nu Republica Moldova...”
Europa Liberă: Da. Ce va fi în continuare? În parlament ați decis că trebuie să apară alternative și ați dat undă verde ca să existe alternative la importul de energie electrică?
Igor Grosu: „Da, noi am adoptat legea prin care obligatoriu trebuie să fie doi furnizori, asta sparge, scoate din zona de confort furnizorul principal, pentru că până acum cumva era singurul.”
Europa Liberă: Dar Tiraspolul are și el argumentul său, că se instituie blocadă economică?
Igor Grosu: „Tiraspolul poată să spună ce vrea, noi suntem stat care subscriem la regulile civilizaționale și, credeți-mă, când ajunge la nivel de business, business curat, Tiraspolul foarte bine intră în esența regulilor businessului, pe piețele europene, pe piețele asiatice ei îs foarte buni la capitolul acesta. În rest, e bravadă și propagandă, nimic mai mult. O să se conformeze toți cei care vor să furnizeze energie electrică pe malul drept și, credeți-mă, ei vor să furnizeze energie electrică pe malul drept, noi asta știm, și ei știu că noi știm, creăm reguli civilizate pentru toți cei care vor să participe la această achiziție. Electricitate o să fie, o să avem grijă ca toți cetățenii, toți agenții economici să aibă electricitate, asta e sarcina noastră. Acum că cineva mult timp a fost într-o zonă așa, privilegiată, se termină cu zona asta de privilegiu și va trebui să joace într-un spațiu concurențial mai bun.”
Creăm reguli civilizate pentru toți cei care vor să participe la această achiziție. Electricitate o să fie...
Europa Liberă: Vineri urmează să aibă loc ședința comună a celor două guverne de la Chișinău și București. Deja a anunțat premierul că ar putea să fie semnat acordul pentru 100 milioane de euro pe care Bucureștiul îl oferă Republicii Moldova. Ce așteptări mai aveți Dvs. de la această ședință?
Igor Grosu: „Sunt vreo opt acorduri cred că, nu doar...”
Europa Liberă: Care vor fi semnate, da?
Igor Grosu: „Da, care vor fi semnate și pe roaming, și pe...”
Europa Liberă: Excluderea roamingului dintre cele două state?
Igor Grosu: „Da, jos roamingul, 100 de milioane de euro din partea Guvernului României pentru diferite proiecte – și infrastructură, și mass-media, și mediul investițional, afaceri ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Dar acestea sunt 100 milioane de euro o sumă nouă sau restul care ar fi rămas din precedentul acord?
Igor Grosu: „Eu acum nu știu cât, știu că noi atunci am valorificat...”
Europa Liberă: 63 de milioane...
Igor Grosu: „Au rămas 69 de milioane de euro de data trecută, știu că atunci nu i-am valorificat, guvernul de atunci a refuzat să semneze un protocol adițional și noi pierduserăm...”
### Vezi și... ### La ședința comună a guvernelor R. Moldova și României se așteaptă reducerea sau eliminarea taxelor de roamingEuropa Liberă: Pentru că erau condiționalități din partea Bucureștiului...
Igor Grosu: „Condiţionalităţile sunt nu altele decât cele pe care le are Uniunea Europeană – să facem reforme, să fie justiție, să fie mediu concurențial și prietenos pentru investitori ș.a.m.d. Vor fi acorduri ce țin de domeniul educației, de domeniul infrastructurii, de podul Ungheni-Ungheni, podul de la Giurgiulești etc. Deci, pe lângă simbolism, prima dată la Chișinău va avea loc această ședință Guvernul României – Guvernul Republicii Moldova. Dvs. vedeți că este foarte consistent, Guvernul României și poporul, cetățenii români tot timpul au fost aproape de noi, în special în perioadele complicate, iar noi acum trecem perioada aceasta complicată. Este bine că vin și este o echipă de senatori, în Comisia juridică o să avem și noi întrevederi la parlament pe agenda parlamentară. Deci, eu cred că este un exemplu de suport frățesc și încă o dovadă în plus că Republica Moldova are prieteni, are susținere, în special în aceste momente foarte complicate – criza gazelor, criza din sudul Ucrainei, în zonă ș.a.m.d. și trebuie să înțelegem cât de importantă este. O să urmeze și vizite din partea mediului de afaceri din România, pentru că suntem la hotarul cu Uniunea Europeană. Ce e a trece hotarul? Doar condiții să creăm, să avem înțelegere pentru ca să se simtă confortabil companiile românești pe teritoriul Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Veți mai solicita ajutor și din partea Uniunii Europene, partenerilor externi?
Dânșii urmăresc foarte atent situația din zonă și criza gazelor...
Igor Grosu: „Evident! Suntem în permanent contact cu ei și la nivel de Parlament European, la nivel de Comisie Europeană, dânșii urmăresc foarte atent situația din zonă și criza gazelor, și felul în care noi reușim să menținem plățile sociale, bugetul ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Dar credeți că e timpul potrivit acum Bruxelles-ul să ofere totuși o perspectivă clară țărilor din Parteneriatul Estic pentru o posibilă aderare la Uniunea Europeană și dacă Republica Moldova are cumva pe agendă?
Igor Grosu: „Republica Moldova, și iarăși nu este lipsă de modestie, noi cumva suntem într-o situație mai bună în comparație cu alte țări din Parteneriatul Estic, chiar și din acel trio.”
Europa Liberă: Georgia, Republica Moldova și Ucraina?
Igor Grosu: „Da. De aceea, orice semnal, orice încurajare politică, de suport macrofinanciar, de asistență tehnică pentru Republica Moldova este foarte și foarte important.”
Europa Liberă: Republica Moldova e pregătită să ceară aderarea la Uniunea Europeană?
Igor Grosu: „Cred că la momentul actual noi încă mai avem lucruri de făcut și de aceea și spuneam că aici mai puțin trebuie să ne îngrijim acum de felul cât de bine arătăm în sondaje și cât de simpatici suntem, acum trebuie să arătăm că avem determinare și caracter să implementăm reforme, să facem ordine în justiție, să ne asigurăm că investiția poate avea loc, că poate face cineva investiții aici, că putem crea locuri de muncă bine plătite, că ajutorul social ajunge țintit la cei care au nevoie, că corupție este mai puțină ș.a.m.d. Asta noi trebuie să ne demonstrăm nouă, în primul rând, ca partenerii noștri europeni să aprecieze lucrul acesta și să ia o decizie. Ați văzut, și prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos a fost în Republica Moldova – atenție! –, o țară care în viziunea multora are o viziune mai specială vizavi de Parteneriatul Estic. Plăcuta surpriză a noastră a fost că în cadrul discuțiilor dânșii s-au arătat foarte interesați de ceea ce facem noi, de ambițiile noastre și ne-au asigurat de suport și acesta-i un semn foarte bun.”
### Vezi și... ### Cum se explică „eroziunea” PAS în preferințele moldovenilorEuropa Liberă: La începutul acestei discuții ați spus că nu vă deranjează, într-un fel, datele acestui ultim sondaj de opinie, care arată că PSRM ar câștiga alegerile parlamentare, dacă duminică ar avea loc scrutinul și că ați trecut pe locul doi, și că mai scade și președinta Maia Sandu un pic în topul simpatiilor, se menține pe primul loc, dar, oricum, Ion Ceban, Igor Dodon sunt cei care sunt alături de Maia Sandu.
Igor Grosu: „Să zic că nu ne deranjează... Acum, cumva, mă rugați să aleg între imagine și avansarea reformelor. Evident că noi ne uităm foarte atent la toate măsurătorile și ținem cont de aceste măsurători, dar la etapa actuală noi avem de gestionat o criză, noi trebuie să livrăm...”
Europa Liberă: Mai multe crize...
Igor Grosu: „Da, și noi o să livrăm, chiar dacă, inevitabil, asta afectează imaginea fie a partidului, fie a liderului ș.a.m.d. Ceilalți pe care i-ați menționat Dvs., ei au acum un lux, ei nu răspund pentru nimic, ei ies, speculează, dau vina pe unii, pe alții; că-s ambuteiaje dau vina pe noi, cu parcările dau vina pe guvernarea centrală, că nu are bani în buget iarăși și tot așa. Deci, ei demonstrează impotența lor.”
Europa Liberă: Dar o destabilizare a situației ar putea totuși să afecteze viața cetățenilor?
Suntem consecvenți în ceea ce facem, suntem aproape de oameni...
Igor Grosu: „Eu cred că cetățenii foarte bine văd diferența de atitudine a noastră și a precedentelor guvernări. Noi suntem consecvenți în ceea ce facem, suntem aproape de oameni, luptăm cu cei care au furat și o să continuăm lupta noastră; că unii sunt în opoziție și aleg acum să compenseze din ceea ce au pierdut, este cumva dreptul lor și, mă rog, o fac și ei cum pot, că pe alocuri exagerează, cetățenii până la urmă au să aprecieze dacă au fost sinceri sau nu au fost sinceri.”
Europa Liberă: Dvs. pentru când programați, preconizați că veți livra rezultatele cel mai mult așteptate de cetățeni?
Igor Grosu: „Eu cred că noi deja livrăm. Nu vă supărați, dar aici iarăși, fără lipsă de modestie, noi am majorat pensiile pe când Dodon și Ceban ridicau cu 1% pensia și noi am zis că o ridicăm până la 2.000, am ridicat-o; noi am compensat în factură pe când ei idee n-au avut, au trimis lumea în lockdown și niciun bănuț nu le-au dat, au închis piețele și au spus: „Stați acasă, că nu-i voie”; noi am compensat în facturi, o să compensăm și în continuare, o să indexăm pensiile, o să găsim bani, pentru că s-a pus capac la schemele lor, ceea ce nu le place, îi deranjează, asta este, vedeți că se înăbușă...”
Europa Liberă: Dar care au fost două-trei scheme care cel mai mult spălau bani?
### Vezi și... ### Sondaj: peste 65% dintre moldoveni spun că R. Moldova se îndreaptă într-o direcție greșităIgor Grosu: „Contrabanda cu țigări numai cât face, dar aceea legată de construcțiile în spațiile verzi din Chișinău? D-apoi asta pentru dezvoltatori, pentru mafia imobiliară conectată la primărie era un Vest sălbatic ca pe timpuri – iei un teren aproape pe degeaba sau chiar gratis și arunci în sus vreo 15 etaje și, gata, te-ai făcut boier. Pe loc gol! Sau în centrul istoric, lângă Ambasada SUA, acolo lângă Institutul de Arte, ați văzut cum, nici usturoi n-au mâncat. Nu, nu-i zonă istorică acolo, dacă te uiți foarte atent, se poate de făcut abstracție...”
Europa Liberă: Ați tot amânat lucrările Congresului PAS, știți când vor avea loc?
Igor Grosu: „Da, prin luna mai au să aibă loc.”
Europa Liberă: Vă doriți să rămâneți și în fruntea partidului?
Eu o să candidez...
Igor Grosu: „Eu o să candidez. Este și o responsabilitate a mea față de echipă, deja congresul are să decidă, va fi vot secret și lucrurile acolo se vor hotărî.”
Europa Liberă: Remanieri guvernamentale vor fi?
Igor Grosu: „La acest moment nu vedem această necesitate. Eu cred lucrul acesta și din discuțiile pe care le am cu primul ministru, echipa muncește, să-și facă treaba în continuare, are suportul fracțiunii, suntem într-o comunicare foarte bună cu executivul, discutăm la fracțiune ș.a.m.d., lucrăm în echipă.”
Europa Liberă: Mulțumim foarte mult pentru această discuție!
Igor Grosu: „Și eu vă mulțumesc!”
Europa Liberă: Vă mai așteptăm și cu alte ocazii.
Igor Grosu: „Cu mare drag.”