Igor Grosu: R. Moldova își va apăra casa

Spicherul Igor Grosu a declarat că R. Moldova își va „apăra casa” în cazul unei agresiuni militare, chiar dacă nu dispune de forțe numeroase sau bine dotate. Președintele parlamentului a vorbit pe 26 aprilie într-o emisiune a postului N4, după o serie de incidente în regiunea transnistreană.

„Noi câte de mari sau mici n-am fi, trebuie să ne facem datoria față de casa noastră. Dacă vrei ca cineva să te ajute sau să pledeze și să pună un cuvânt pentru tine, acel cineva, acel partener trebuie să vadă că tu, care locuiești în această casă, care a trăit toată viața și trăiești pe acest pământ, ești cel care vrei să ți-o aperi și ți-o aperi. Este principiul de bază”, a spus Igor Grosu.

Este prima asemenea declarație în lunile de după invadarea Ucrainei de către Rusia în care autoritățile de la Chișinău au insistat asupra faptului că R. Moldova este țară neutră.

### Vezi și... ### Tensiuni în Transnistria

Grosu a mai spus că Chișinăul vede în incidentele din stânga Nistrului rezultatul tensiunilor între diferite grupări, unda din ele dorind să „provoace destabilizare cu urmări foarte proaste pentru R. Moldova”.

Autoritățile transnistrene au spus că, la 25 aprilie, a fost deteriorat, într-un atac, sediul așa-numitului Minister al Securității de la Tiraspol, iar pe 26 aprilie au fost distruse antenele unei stații de radio din satul Maiac. S-a mai relatat despre explozii pe aerodromul militar din Parcani.

Autoritățile de la Kiev au spus că incidentele ar fi o înscenare a serviciilor secrete rusești și transnistrene și că Rusia ar vrea să destabilizeze regiunea transnistreană pentru a da vina pe Ucraina.

La Chișinău, președinta Maia Sandu a spus că incidentele ar fi rezultatul unor tensiuni între diferite grupări din stânga Nistrului și reprezintă „tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”.