PSRM contestă la CC primul decret al Maiei Sandu de numire a unui premier

Igor Grosu

Premierul desemnat Igor Grosu va cere astăzi votul de învestitură al Parlamentului pentru noul guvern. Lider al partidului pro-prezidențial PAS, Igor Grosu spune că obiective sale sunt „gestionarea crizei economice și pandemice, curățarea instituțiilor statului de oameni corupți și organizarea alegerilor (parlamentare n.n.) anticipate”. Dacă va fi învestit, guvernul Grosu va cere declararea stării de urgență pe 30 de zile și împuterniciri sporite pentru Comisia responsabilă de gestionarea crizei de coronavirus, se spune în programul său de guvernare intitulat „Moldova Sănătoasă”.

Liderul socialiștilor Igor Dodon și al celei mai numeroase fracțiuni din Parlament a lăsat să se înțeleagă că nu va sprijini un guvern al lui Igor Grosu. Într-o emisiune miercuri seara la NTV Moldova, el a criticat atât lista miniștrilor propuși, cât și programul de guvernare.

### Vezi și... ### Incertitudini înaintea ședinței de învestitură a guvernului Grosu

Dodon a mai spus că socialiștii au depus o nouă sesizare la Curtea Constituțională, de data aceasta împotriva primului decret al președintei Maia Sandu, din 27 ianuarie, privind nominalizarea Nataliei Gavriliță la funcția de premier. Potrivit lui Dodon, decretul ar fi unul „fictiv”, întrucât nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

Autorii sesizării consideră că îndemnul lui Gavriliță către deputați de a nu-i acorda vot de încredere, cu scopul de a declanșa alegeri anticipate, ar echivala cu „refuzul public al candidatului de a mai deține respectiva calitate”, transmite portalul Agora.md.

După eșecul Nataliei Gavriliță, socialiștii au propus-o pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier, însă aceasta s-a retras. În lipsa unui candidat al majorității parlamentare în acel moment, șefa statului, Maia Sandu, l-a nominalizat pe Igor Grosu, numire validată de Curtea Constituțională.