Igor Munteanu: „R. Moldova nu se află pe Lună, nu se poate izola complet de rigorile jocului democratic, are niște obligații”

Un interviu cu directorul executiv al IDIS Viitorul.

Avertismentele internaționale, date de joi seară până astăzi de ambasadele UE şi SUA, dar şi BM şi FMI guvernării de la Chișinău au fost în mare parte ignorate. Într-un interviu la Europe Liberă, directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu, spune că, adoptând controversatul pachet de reforme fiscale, autorităţile moldovene se izolează de comunitatea internaţională, pentru a putea acţiona nestingherit în perioada electorală care stă să înceapă.

Your browser doesn’t support HTML5

Despre amenințarea izolării Moldovei pe plan internațional, o discuție cu Igor Munteanu (IDIS Viitorul)

Igor Munteanu: „Asistăm la o mișcare de izolare pe plan internațional a Republicii Moldova, mai bine zis, a Guvernului Republicii Moldova, care încearcă să se izoleze sau să se îndepărteze de orice fel de critică rațională asupra acțiunilor și deciziilor pe care le ia. De ce face acest lucru? Pentru că aplică un model de acțiune care a mai fost probat și anterior.

De exemplu, în anul 2014, în ajunul alegerilor parlamentare, guvernarea, de asemenea, a creat toate condițiile pentru suspendarea Acordului cu FMI. Motivul este că a fixat pentru sine niște priorități legate de impozitare, legate de anumite politici de avantajare a unor sectoare ale economiei, fără ca să asculte și fără ca să ia în considerare prevederile și obligațiile pe care și le asumase în Acordul cu FMI. În anul 2018 se întâmplă exact același lucru – în ajun de alegeri parlamentare, guvernarea își ia libertatea de a adopta orice decizii i-ar crea avantaje politice, electorale, pe termen foarte scurt.

Din acest punct de vedere, vedem o anumită repetare a scenariului în raport cu FMI-ul; în privința Uniunii Europene asistăm, de asemenea, la o degringoladă și la o decădere puternică a statutului dialogului bilateral și a obligațiilor care reies din Acordul de Asociere. În acest de-al doilea caz, în raport cu Uniunea Europeană, se observă dorința Partidului Democrat de a aplica renumitul model al democrației suverane de inspirație rusească prin care ei dețin controlul și, respectiv, acest lucru este suficient pentru a elimina orice fel de supraveghere asupra angajamentelor asumate anterior.

Pe plan intern, probabil, democrații consideră că, dacă criticile externe vor fi neglijate, și opoziția internă sau criticile interne vor scădea din elan și în acest fel, de asemenea, își vor crea poziții bune pentru ca viitoarea campanie electorală care evident s-a început, dar oficial va porni mai târziu, la sfârșitul acestui oficial an se va desfășura, de fapt, după regulile promise și dorite de către liderii acestui partid, creând avantaje pe teren prin instrumente financiare și, evident, desconsiderând totalmente rigorile jocului democratic după modelele europene.”

Europa Liberă: Astea fiind spuse, dle Munteanu, nimeni și nimic nu mai poate opri această amnistie a capitalurilor.

Igor Munteanu la o dezbatere în studioul Europei Libere la Chișinău

Igor Munteanu: „Eu nu știu dacă putem acum spune exact care va fi răspunsul comunității internaționale puse în fața faptului împlinit a unei legi adoptate fără consultări publice, fără evaluări de impact și fără asentimentul sau, cel puțin, o anumită receptivitate a actorilor non-statali, a societății civile, a mediului de afaceri într-un format transparent și responsabil. Eu nu aș subestima însă capacitatea de reacție și instrumentele pe care comunitatea partenerilor internaționali le poate pune la dispoziție. Vorba veche: nu mor caii când vor câinii.

Și Republica Moldova nu se află pe Lună, nu se poate izola complet de rigorile jocului democratic, are niște obligații care – după cum spuneam – reies și din Acordul de Asociere, dar are și niște obligații bilaterale cu anumite state influente ale Uniunii Europene și nimănui nu i-ar plăcea să fie jucat pe degete de către anumite elite la Chișinău fără o acoperire democratică suficientă.

Posibil că există și o altă interpretare legată de faptul că aceste elite ar dori să traseze niște linii roșii pentru propria lor conduită în Republica Moldova, adică, în paralel cu afirmarea democrației suverane de tip rusesc, să spună că ele au suficientă rezistență la orice fel de influență din exterior, dar Republica Moldova nu este un stat, petrol state, care are foarte multe rezerve naturale, astfel încât să-și poată permite să amăgească pe față sau să ducă cu zăhărelul partenerii săi occidentali. Respectiv, eu m-aș feri din răsputeri să felicit cu această ocazie că triumfă suveranitatea Republicii Moldova. Din contra, eu cred că elitele aflate la guvernare își creează foarte multe obstacole pentru acest parcurs, pentru că puțină lume va dori să legitimeze această răsturnare a instituțiilor democratice, inclusiv prin adoptare de legi care nu se conformează interesului public.”

Europa Liberă: La ce instrumente vă duce gândul totuși pe care le-ar avea poate comunitatea internațională?

Igor Munteanu: „Cel mai simplu instrument prin care va reacționa Uniunea Europeană este suspendarea ajutorului bilateral. Deci, pe lângă asistența macrofinanciară așteptată deja de doi ani de zile care n-a venit și, evident, nu va veni, probabil că Uniunea Europeană se va gândi la o schimbare esențială a felului în care ajutorul său bilateral este transmis către Republica Moldova, pentru că, dacă Guvernul nu transpiră la atingerea de obiective fixate în agenda de asociere, în cazul acesta nu există niciun motiv pentru ca asistența să vină la acest tip de Guvern.

În schimb, ar trebui să fie redirecționată asistența către actorii care reprezintă populația, care au scopuri legate de obiectivele și idealurile democratice și care pot, într-un fel, să genereze legătura cu cetățenii Republicii Moldova. Pe plan internațional, evident că eu cred că și comunitatea financiară internațională își va schimba pârghiile de presiune și evident nu se referă totul la sacii de bani care stau în curtea FMI-ului, se referă și la anumite sancțiuni pe care Guvernul Republicii Moldova ar putea să le suporte.”