Totul depinde de realizările Republicii Moldova

„Marea problemă a Moldovei e mai degrabă incapacitatea de a realiza ceea ce deja a fost discutat cu instituțiile europene și fixat în anumite documente.”



Igor Boțan: ,,În prima jumătate a anilor 90 era în prim plan problema privatizării în Republica Moldova. Și într-o discuție cu reprezentanții agrarienilor, reprezentanții unor instituții din Statele Unite încercau să-i convingă că privatizarea este un lucru iminent. Agrarienii au răspuns foarte interesant atunci, spunând că noi nu suntem împotriva privatizării. Noi suntem pentru o privatizare promovată de noi și în favoarea noastră. Acest exemplu îl putem extrapola și asupra situației pe care o avem astăzi - integrare europeană, soluționarea conflictului transnistrean și multe alte lucruri, care reprezintă pentru societatea moldovenească niște obiective incontestabile.”

Igor Boțan în dialog cu Vasile Botnaru

Your browser doesn’t support HTML5

Igor Boțan în dialog cu Vasile Botnaru




Europa Liberă: De aici derivă și gelozia comuniștilor, care au poreclit Programul ,,Pământ” zicându-i programul mormânt. Era vorba despre cine o face. Nu?

Igor Boțan:
,,Exact. Aici poate fi adus exemplul anului 1998, când Partidul Comuniștilor a venit cu inițiativa colectării semnăturilor și au reușit să colecteze mai mult de jumătate de milion de semnături pentru a naționaliza pământul înapoi. După ce au venit la guvernare în 2001 au renunțat la această idee. Au venit doar cu ideea consolidării terenurilor de pământ, lucru care pune în evidență faptul că Partidul Comuniștilor a dorit să exploateze sentimentul țăranilor, care au înțeles, după câțiva ani de posesie a pământului în proprietate privată, că nu sunt în stare să-l prelucreze eficient.”

Europa Liberă: Între timp Vladimir Voronin a devenit mare arendator de terenuri forestiere.

Igor Boțan:
,,Exact. Acest exemplu este chiar foarte bun pentru a demonstra cum opțiunile politice și valorile despre care vorbim netrecătoare sunt folosite cu scopuri politice, dar și în scop personal sau de clan.”

Europa Liberă: Revenind totuși la integrarea europeană - Marian Lupu este nemulțumit de ceea ce face Cabinetul de miniștri pe direcția integrării europene? Sau simte posibila schimbare de atitudine în societate?

Igor Boțan:
,,Eu cred că mai degrabă Marian Lupu este invidios pe ceea ce face primul ministru Vlad Filat. Fiindcă chiar dacă așteptările legate de summitul de la Varșovia nu s-au materializat, totuși mesajul este extrem de încurajator. Nu mai vorbesc despre decernarea premiului ,,Omul anului” domnului Vladimir Filat. Nu este clar pentru ce realizări, totuși cred că toate acetse lucruri provoacă o anumită invidie în tabăra, hai să zicem așa, partenerilor de coaliție pentru integrare europeană.”

Europa Liberă: Dar ce trebuia să se fi întâmplat la Varșovia ca să mulțumească toată lumea?

Igor Boțan:
,,Eu cred că domnul Marian Lupu nu ar putea răspunde la această întrebare, de aceea nici eu n-am să încerc să răspund, fiindcă și așa lucrurile care au fost pronunțate în declarația finală sunt foarte, foarte optimiste. Pentru ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova în ultimii doi ani de zile, mesajele de la Varșovia sunt foarte încurajatoare.”

Europa Liberă: Dar între timp observăm o creștere a temperaturii de nemulțumire. O hârtie de turnesol ar fi opțiunile Partidului Social-Democrat, care împinge la rându-i Partidul Comuniștilor spre o opțiune anti europeană.

Igor Boțan:
,,Marea problemă a Moldovei nu este oferta din partea Uniunii Europene, ci mai degrabă incapacitatea de a realiza ceea ce deja a fost discutat cu instituțiile europene și fixat în anumite documente. Până în prezent ușile pentru integrarea europeană sunt deschise. Totul depinde de realizările Republicii Moldova. Și acest mesaj a sunat și la Varșovia. În privința Partidului Social-Democrat trebuie să spunem că această formațiune țintește într-un anumit electorat, care susține Partidul Comuniștilor. Eu nu cred că ei sunt atât de naivi, ca luptând cu un partid cu ratingul de un procent, să se lase ademeniți și să schimbe această retorică, cel puțin.”