Imagini din satelit: Forțele ruse sapă tranșee și fortificații pe malurile fluviului Nipru

Imaginile din satelit realizate pe 10 noiembrie de Planet Labs și obținute de RFE/RL arată o rețea de tranșee săpate pe malul fluviului în amonte - la nord - de orașul Nova Kahovka, unde se află un baraj hidroelectric important și singura trecere permanentă rămasă peste Nipru.

Fotografiile din satelit confirmă, de asemenea, faptul că trupele rusești au aruncat în aer mai multe travee ale podului care duce la stația hidroelectrică a barajului. Forțele ucrainene au bombardat punctele de trecere a râului acum câteva săptămâni, limitând capacitatea Rusiei de a-și realimenta forțele de pe malul vestic - malul drept - al Niprului.  
 
De asemenea, acest efort a afectat capacitatea Rusiei de a-și retrage forțele de pe malul vestic, pe fondul accelerării ofensivei ucrainene spre orașul Herson. Cu toate acestea, la 11 noiembrie, forțele ucrainene au ajuns în oraș, iar în fotografiile și videoclipurile de pe rețelele de socializare se văd oameni fluturând steaguri ucrainene, dansând și scandând în piața principală a orașului.

Imagini obținute de RFE/RL și realizate cu mai bine de o lună în urmă, când forțele rusești controlau încă o mare parte din malul vestic în regiunea Herson și cea mai mare parte a malului și a punctelor de traversare a fluviului.

De atunci, forțele ucrainene au avansat încet spre sud și est, strângând ca într-un clește forțele rusești.

În imaginile satelitare se vede la Nova Kahovka o linie șerpuitoare de tranșee, imediat în aval de baraj, pe o insulă cunoscută sub numele de Kos.

Tranșeele, care au aproximativ 2 kilometri lungime, par să fi fost săpate cândva între 9 octombrie, când au fost realizate cele mai recente imagini anterioare, și 10 noiembrie.

În imagine din satelit realizată pe 10 noiembrie se vede centrala hidroelectrică Nova Kahovka, după ce forțele rusești au săpat tranșeele defensive.

În această nouă imagine a unei plaje de pe malul fluviului, în amonte de baraj, se vede, de asemenea, o linie șerpuitoare de tranșee care par să se întindă pe sute de metri, paralel cu apa.

Tranșeele defensive nu apar în imaginile realizate luna trecută.

La aproximativ 6 kilometri în aval de baraj, pe malul fluviului pot fi văzute mai multe tranșee, precum și un feribot cu pontoane pe malul opus, la nord, abandonat pe o insulă mai mare, situată aproape de malul vestic.

Feribotul pare să fiesimilar cu cel identificat de RFE/RL luna trecută, pe baza videoclipurilor și fotografiilor postate pe rețelele de socializare de către soldații ruși care se retrag.

În afară de barajul de la Nova Kahovka, celălalt punct de trecere important care leagă cele două maluri ale Niprului este podul Antonivski de la periferia estică a orașului Herson.

Podul a fost aruncat în mod repetat în aer de către forțele ucrainene care au încercat să limiteze capacitatea Rusiei de a-și aproviziona trupele; suprastructura podului a fost grav avariată iar căile de rulare au devenit impracticabile pentru vehicule, dar era încă în picioare pe 11 noiembrie.

O altă imagine din satelit, realizată la 10 noiembrie, arată noile fortificații rusești și tranșeele din proximitatea sudică a podului, pe malul opus al fluviului față de orașul Kherson.

Imagine din satelit realizată pe 9 octombrie, imediat în amontele barajului Nova Kahovka, înainte ca militarii ruși să sape fortificații defensive.

O imagine din satelit realizată pe 10 noiembrie din aceeași zonă adiacentă barajului Nova Kakhovka, după ce forțele rusești au săpat fortificații defensive.

Cu o zi mai devreme, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și cel mai înalt comandant rus responsabil cu războiul din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, au anunțat o retragere în bloc de pe malul vestic. La 11 noiembrie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că retragerea a fost finalizată, deși acest lucru nu a putut fi verificat deocamdată de RFE/RL. 
 
Se estimează că pe malul vestic se aflau între 20.000 și 30.000 de soldați ruși în ultimele săptămâni, a declarat săptămâna aceasta generalul american Mark Milley, președintele Statului Major Interarme al SUA.