Imaginile din satelit arată distrugeri masive la baza aeriană rusă din Crimeea

Baza aeriană de la Saki, după explozii. Imagini luate de satelitul Planet Labs pe 10 august 2022

O bază aeriană rusă din peninsula ucraineană Crimeea anexată de Rusia a suferit distrugeri masive în urma mai multor explozii pe 9 august, arată imaginile din satelit puse la dispoziție pe 10 august.

Baza aeriană Saki a Marinei ruse de lângă satul Novofedorivka a pierdut cel puțin nouă aeronave militare, inclusiv avioane de luptă SU-30SM și bombardiere SU-24M, indică o analiză RFE/RL a imaginilor înainte și după publicate de Planet Labs. De asemenea, au fost distruse mai multe clădiri din bază care ar fi putut adăposti muniție și armament. Rusia a folosit baza aeriană Saki, situată în partea de vest a Crimeei, pentru a ataca în mod regulat teritoriul ucrainean de când a lansat invazia țării, la 24 februarie.

Oficiali ucraineni care au dorit să-și păstreze anonimatul le-au declarat jurnaliștilor americani că forțele lor armate au fost responsabile pentru explozii, dar nu au oferit mai multe detalii.

Ministerul rus al Apărării a negat că baza a fost atacată, punând exploziile pe seama unei „încălcări a cerințelor de siguranță împotriva incendiilor”. Cu toate acestea, imaginile din satelit din 10 august arată mai multe cratere mari de dimensiuni similare, indicând că a fost lovită de mai multe lovituri.

Analiștii militari consideră că distrugerea este o lovitură uriașă pentru Rusia și o victorie psihologică pentru Ucraina.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Ucraina neagă orice amestec în exploziile din Crimeea