Împotriva „legii rusești” protestează în Georgia și fotbaliștii din echipa națională

Jaba Kankava, care joacă la clubul slovac Slovan Bratislava, este căpitanul echipei de fotbal a Georgiei și un suporter ferm al integrării europene a țării sale. „Legea rusească” l-a revoltat peste măsură, făcându-l să acuze puterea că predă țara Moscovei.

Membri ai echipei naționale de fotbal a Georgiei, care a stârnit un val de mândrie națională calificându-se la Euro 24 din Germania, s-au alăturat protestelor masive împotriva unei legi după model rusesc promovată de partidul de guvernământ Visul Georgian.

Jaba Kankava, căpitanul echipei, a postat pe Instagram o fotografie cu doi protestatari sfidând forțele de ordine marți seară, adăugând comentariul: „Fuck Russia”.

Legea numită inițial a „agenților străini” obligă organizațiile finanțate din străinătate în proporție de cel puțin 20% să se înregistreze ca atare, fiind văzută de opoziție și activiști ca o încercare de a reduce la tăcere adversarii politici ai puterii, contrar angajamentelor față de partenerii externi ale țării candidate la aderare la Uniunea Europeană.

Guardian a relatat că și alți membri ai echipei naționale georgiene de fotbal au postat pe rețele mesaje de sprijin pentru protestatari, în ceea ce pare să fie o mișcare „concertată”.

Printre ei se numără Khvicha Kvaratskhelia, care joacă la Napoli, echipa italiană din Serie A și Giorgi Mamardashvili, portarul echipei spaniole Valencia, din La Liga.

În mesajele lor se poate citi: „Drumul Georgiei este spre Europa. Calea europeană ne unește pe toți!! Pace în Georgia.”

David Kezerashvili, care era ministrul georgian al Apărării în momentul invaziei rusești din 2008, a spus: „Decizia fotbaliștilor de a sprijini protestele s-ar putea dovedi o intervenție decisivă, venind la doar câteva săptămâni după ce milioane de oameni au ieșit în stradă ca să sărbătorească calificarea la Euro 2024.”

Importanța politică a succesului sportiv a fost pomenită recent și de președinta pro-europeană a Georgiei, Salome Zurabishvili. Într-un interviu, ea a acuzat puterea că a „irosit” momentul de unitate națională generat de calificarea la Euro 24, divizând din nou societatea cu proiectul „legii rusești”.

Legea a fost înaintată inițial în noiembrie anul trecut, dar protestele de atunci și criticile Occidentului i-au făcut pe guvernanți să o retragă, reintroducând-o acum cu mici modificări numai „cosmetice”.

Pe fondul protestelor la care participă de trei zile zeci de mii de oameni, parlamentarii puterii de la Tbilisi au votat miercuri legea controversată în primă lectură, din cele trei necesare.

📰 Europa Liberă este și pe Google News