În acest an, în sate s-au deschis doar o treime din farmaciile promise de autorități

Pavel Seuța, un tânăr de 23 de ani, care a deschis o farmacie comunitară în satul său natal, Șaptebani, din raionul Râșcani.

Nouă agenți economici vor deschide în următoarele șase luni 56 de farmacii în localitățile rurale, după ce au participat la cea de-a treia licitație organizată de Agenția Medicamentului. Până în prezent, au fost create doar 47 de farmacii subvenționate de stat din cele 146 planificate de autorități.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a organizat, la sfârșitul lunii noiembrie 2024 a treia licitație pentru acordarea subvențiilor destinate farmaciilor din localitățile rurale, la care au participat nouă agenți economici. Aceștia vor deschide de la una până la 17 farmacii.

Farmaciile vor fi înființate în satele cu peste o mie de locuitori și vor primi o subvenție lunară ce va varia, în funcție de veniturile din vânzări, între 10.000 și 20.000 de lei.

Dacă veniturile pentru un trimestru vor depăși suma de 450.000 de lei, farmacia rurală nu va primi bani de la stat. Iar dacă în decursul unui an calendaristic (patru trimestre consecutive) farmacia va raporta venituri trimestriale de peste 450.000 de lei, contractul de subvenționare va fi anulat.

Până în prezent, în cadrul proiectului „Farmacie în satul tău” au fost deschise 47 de farmacii subvenționate de stat, deși autoritățile își propuseseră ca până la finele acestui an să fie funcționale 146 de farmacii sătești. Încă 15 farmacii urmează să fie deschise până la sfârșitul acestui an, în urma licitației precedente.

Your browser doesn’t support HTML5

Tânărul care a deschis o farmacie în satul său natal

Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu, susține că licitațiile pentru deschiderea farmaciilor în satele cu peste o mie de locuitori vor continua și anul viitor. „Le vom organiza până când toți cetățenii vor avea acces la medicamente”, a spus el Europei Libere.

Guțu a mai explicat că unor agenți economici care au participat la prima licitație li s-a retras dreptul de a deschide o farmacie, alții au întâmpinat dificultăți legate de spațiu sau de lipsa unui lucrător în farmacie. Acestea sunt, potrivit responsabilului, motivele pentru care s-a reușit deschiderea a doar o treime din farmaciile preconizate.

Cine poate deschide o farmacie subvenționată de stat

Pentru a primi dreptul de a deschide o farmacie într-o localitate rurală, pe un termen de 5 ani, agenții economici trebuie:

  • să aibă un contract semnat cu Compania Națională de Asigurări în Medicină privind eliberarea medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate;
  • să aibă o suprafață minimă de 15 metri pătrați (fără hol și grupul sanitar) și două zone distincte – de lucru a farmacistului și de deservire a clienților;
  • să fie dotată cu echipament de casă și control, computer, dulapuri și frigider pentru păstrarea medicamentelor;
  • să aibă un sistem informațional automatizat și conexiune la internet;
  • să aibă un program de lucru nu mai scurt de 6 ore pe zi.

În lipsa farmaciștilor, farmaciile rurale au dreptul să angajeze laboranți și asistenți medicali.

În R. Moldova activează peste 1.550 de farmacii autorizate, dintre care peste o mie se află în municipii și centre raionale.

Un raport al Curții de Conturi arată că peste 70.000 de persoane din R. Moldova nu au acces la medicamente esențiale, pentru că nu au farmacie în preajmă.

Your browser doesn’t support HTML5

Sate fără farmacii: „Merg 45-50 de minute pe jos după medicamente”

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te