În Armenia, poliția a reținut zeci de oameni la protestele față de acordul de frontieră

Poliția armeană arestează un participant la acțiunea de protest

Poliția armeană a reținut peste 150 de activiști ai mișcării antiguvernamentale care protestează față de un controversat acord de demarcare a frontierei cu Azerbaidjanul. Manifestanții au organizat acțiuni de „nesupunere civică”, luni dimineață, blocând străzi din centrul capitalei Erevan.

Autoritățile au declarat pentru Serviciul armean al RFE/RL că cei reținuți nu s-au conformat ordinelor poliției.

Acțiunile de nesupunere civică au fost desfășurate în urma unui apel al arhiepiscopului Bagrat Galstanian, care cere demisia premierului Nikol Pașinian din cauza acordului de frontieră.

Liderii mișcării de protest spun că nu sunt împotriva demarcării și delimitării frontierei cu Azerbaidjanul, dar consideră că aceasta ar trebui să aibă loc prin semnarea unui tratat de pace și cu participarea unor garanți internaționali.

La rândul său, premierul Nikol Pașinian a declarat că cei care pledează pentru suspendarea procesului de demarcare și delimitare a frontierei pun în pericol suveranitatea Armeniei.

Valul de proteste în Armenia a început pe 9 mai, la Erevan, unde mii de oameni au blocat străzile în semn de „nesupunere civică”, pentru a-și arăta nemulțumirea față de acordul de frontieră negociat de Erevan și Baku. Înțelegerea prevede cedarea a patru sate de pe teritoriul armean, locuite în perioada sovietică de azeri.

### Vezi și... ### Armenia fierbe după ce Pașinian ar fi căzut de acord să dea azerilor patru sate