Agenda vizitei lui Putin din Coreea de Nord include noi discuții despre extinderea cooperării militare dintre cele două state, într-o perioadă când tensiunile lor cu NATO și SUA continuă să crească. În acest context, Phenianul joacă un rol esențial, livrând o mare parte din muniția folosită de armata rusă în războiul din Ucraina.
La schimb, notează AP, liderul nord-coreean Kim Jong-Un caută să primească asistență economică, noi tehnologii și arme sofisticate din partea Rusiei, care ar urma să sporească amenințarea pe care o reprezintă regimul său din cauza arsenalului nuclear pe care deja îl deține. Cooperarea dintre Rusia și Coreea de Nord s-a intensificat după vizita dictatorului nord-coreean în Orientul Îndepărtat rusesc în septembrie anul trecut, unde a avut prima întrevedere cu Putin din 2019.
- Te-ar putea interesa și: SUA afirmă că Coreea de Nord a livrat arme Rusiei pentru războiul din Ucraina
Moscova a declarat că „apreciază la nivel înalt” sprijinul Phenianului pentru acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina și „cooperarea fructuoasă” dintre cele două țări, în cadrul ONU și altor organizații internaționale.
Împreună cu China, Rusia a blocat repetat în Consiliul de Securitate al ONU încercările SUA și ale aliaților lor de a impune noi sancțiuni Coreei de Nord, pentru lansările repetate de rachete balistice, cu sfidarea regulilor internaționale.
În martie, un veto al Rusiei la ONU a dus la încheierea misiunii de monitorizare a aplicării sancțiunilor asupra programului nuclear al Coreei de Nord. Atunci, Occidentul a acuzat Moscova că dorește să evite acest control, pentru că ar releva încălcarea sancțiunilor ce interzic procurarea de arme din Coreea de Nord.
Presa internațională a mai scris și despre o altă încălcare a sancțiunilor ONU, după ce la începutul acestui an, Putin i-a transmis lui Kim o limuzină de lux, model Aurus Senat, încălcând o rezoluție ce interzicea vânzarea bunurilor de lux.
- Te-ar putea interesa și: Xi Jinping și Vladimir Putin vor să scape lumea de „mentalitatea de Război Rece” și „hegemonia unilaterală”...
După Coreea de Nord, Putin urmează să viziteze și Vietnam, pe 19-20 iunie. Anunțul a stârnit o reacție din partea SUA, care în ultimii ani s-au axat pe îmbunătățirea relațiilor cu această țară sud-asiatică, scrie Reuters.
„Nicio țară nu ar trebui să-i ofere lui Putin o platformă pentru a-și promova războiul de agresiune și (...) să-i permită să-și normalizeze atrocitățile”, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Hanoi.
Putin urmează să se vadă cu noul președinte, To Lam și cu alți oficiali din conducerea țării. Guvernul vietnamez nu a reacționat la criticile SUA.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te