În Cuba au fost arestate 17 persoane care recrutau mercenari să lupte pentru Rusia în Ucraina

Autoritățile cubaneze au arestat 17 persoane bănuite că fac parte dintr-o rețea care recruta cetățeni cubanezi pentru a lupta de partea Rusiei în Ucraina.

Procurorul șef în anchetele penale, César Rodríguez, de la Ministerul de Interne al Cubei, a declarat joi seara conform presei de stat că cel puțin trei dintre cei 17 arestați fac parte din eforturile de recrutare în interiorul țării insulare.

El nu i-a numit pe presupușii membri ai rețelei, dar a spus că aveau antecedente penale. Unele familii au început să vorbească despre această situație vineri. O mamă susținea că fiului ei i s-a promis un loc de muncă în construcții în Rusia.

Ministerul cubanez de Externe a declarat luni că guvernul a detectat o rețea care operează din Rusia pentru a recruta cetățeni cubanezi care locuiesc atât în Rusia, cât și în Cuba pentru a lupta în Ucraina. Oficialii de la Havana spun că autoritățile lucrează „pentru a neutraliza și a demonta” rețeaua, dar nu a oferit detalii.

„Cuba nu face parte din războiul din Ucraina”, a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat de presă.

### Vezi și... ### Migranții sunt forțați să semneze un contract cu Ministerul Apărării pentru a obține cetățenia rusă (surse)

Cubanezi înrolați sub steagul Rusiei

Cuba și Rusia sunt aliați politici, iar cubanezii nu au nevoie de viză pentru a călători în Rusia. Mulți merg acolo să studieze sau să lucreze.

În mai 2023, un ziar din regiunea rusă Riazan, situat la aproximativ 160 de kilometri sud-est de Moscova, relata că la un birou de înrolare militar de acolo s-au înscris „mai mulți cetățeni ai Republicii Cuba” pentru a se alătura armatei. Unii dintre cubanezi ar fi spus, scrie ziarul Riazanskie Vedomosti, că au venit pentru a ajuta Rusia „să îndeplinească sarcini în zona de operațiuni militare speciale.” De asemenea, „unii dintre ei ar dori în viitor să devină cetățeni ruși”.

La Havana, procurorul José Luis Reyes a declarat pentru televiziunea de stat că suspecții sunt anchetați pentru infracțiuni, inclusiv mercenariat sau recrutare de mercenari, și ar putea risca pedepse de până la 30 de ani sau închisoare pe viață, sau chiar pedeapsa cu moartea.

Marilin Vinent, în vârstă de 60 de ani, a declarat vineri că fiul ei Dannys Castillo, în vârstă de 27 de ani, este unul dintre cubanezii recrutați în Rusia.

Ea stă în Havana și spune că fiul ei și alți cubanezi au plecat la sfârșitul lunii iulie în Rusia, unde li s-a promis că vor munci în construcții. „Toți au fost înșelați”, a spus ea. Vinent le-a arătat pe telefonul mobil reporterilor fotografii cu fiul ei, inclusiv unele în care el este îmbrăcat în haine militare.

Fiul ei i-a spus că a acceptat oferta de a pleca în Rusia pentru că dorea să ajute cu bani familia, întrucât insula trece printr-o criză economică prelungită, iar oamenii se confruntă cu lipsurile și sărăcia.

„Nu știu dacă fiul meu este în viață. Nu mai știm nimic despre el”, a spus ea. „Ceea ce mi-aș dori este să vorbesc cu el”.

### Vezi și... ### Agenții ruși recrutează migranți din Asia Centrală în moschei și cămine pentru războiul din Ucraina

„Monitorizăm situația”

Departamentul american de Stat a publicat un un comunicat în care spune că este la curent cu aceste informații. „Suntem profund îngrijorați de faptul că tinerii cubanezi ar fi putut fi înșelați și recrutați pentru a lupta pentru Rusia în brutala sa invazie pe scară largă a Ucrainei și continuăm să monitorizăm îndeaproape această situație”, se arată în comunicat.

Legea rusă permite străinilor să se înroleze în armata sa, după semnarea unui contract cu Ministerul Apărării.

Din septembrie 2022, străinii care au servit în armata rusă timp de cel puțin un an au dreptul să solicite cetățenia rusă printr-o procedură simplificată, fără a obține mai întâi un permis de ședere.

### Vezi și... ### Zeci de bărbați din Asia Centrală s-au întors acasă în sicrie

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat la începutul lunii septembrie că orașul a pus pe picioare „infrastructura care să ajute Ministerul rus al Apărării în ușurarea înrolării cetățenilor străini” în biroul administrației capitalei pentru migranți. Luna trecută, presa rusă a raportat cazuri în care autoritățile au refuzat să accepte cererile de cetățenie de la cetățenii tadjici dacă aceștia nu semnau un contract cu Ministerul Apărării și nu se înrolau în armată.

Și, într-o declarație online de săptămâna trecută, Ministerul britanic al Apărării a afirmat că există „cel puțin șase milioane de imigranți din Asia Centrală în Rusia, pe care Kremlinul probabil îi consideră potențiali recruți”.

Ministerul a scris pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter, că „exploatarea cetățenilor străini permite Kremlinului să dobândească personal suplimentar pentru efortul său de război pentru a acoperi numărul tot mai mare de victime”.

De asemenea, spune ministgerul Britanic a menționat că au existat anunțuri online în care se caută recruți pentru armata rusă în Armenia și Kazahstan.