În două localități din Moldova vor fi renumărate voturile din primul tur | Noii pretendenți la funcția de judecător constituțional

Moldova -- Chișinău, Curtea Constituțională, Jun2020

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Doi candidați au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională (CC), din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Este vorba despre președinta interimară a Curții Supreme de Justiție, Viorica Puica, și procurorul-șef al Secției Combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale, Sergiu Russu, potrivit Ziarului de Gardă. La ultimul concurs pentru suplinirea funcției de judecător al CC, care s-a desfășurat pe 22 iunie curent, au aplicat cinci candidați, însă membrii CSM nu i-a susținut.
  • Comisia Electorală Centrală (CEC) a dispus renumărarea voturilor pentru funcția de primar al satului Hâjdieni, raionul Glodeni, și al satului Sănătăuca, raionul Florești, exprimate în cadrul primului tur al alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, transmite jurnal.md. Hotărârea a fost aprobată în contextul deciziei Curții Supreme de Justiție, din 18 noiembrie 2023. Renumărarea se va efectua până la 21 noiembrie, iar rezultatul va fi comunicat Comisiei cel târziu a doua zi.
  • 110 instituții educaționale din R. Moldova vor fi dotate cu seturi de robotică, cu ajutorul cărora elevii își vor dezvolta abilitățile în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii. Ministerul Educației și Cercetării anunță că noile 800 de seturi de robotică, în valoare de circa 300 de mii de dolari, conțin senzori, motoare, piese pentru a proiecta și a construi roboți. Proiectul este finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, dar și Western NIS Enterprise Fund, scriu jurnaliștii de la newsmaker.md.
  • În municipiul Chișinău 2.510 blocuri locative din 2.711 au fost conectate până luni dimineața, 20 noiembrie, la agentul termic, ceea ce constituie aproximativ 93% din fondul locativ, potrivit șefului Direcției generale locativ-comunală și amenajare. Ion Burdiumov a adăugat că în această săptămână vor fi conectate restul blocurilor, transmite IPN.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, s-a bucurat de interes din partea internauților reportajul jurnaliștilor de la ProTV, care au transmis că în urma descinderilor efectuate de oamenii legii la un reprezentant al Partidului „Șansa” au fost descoperite plicuri pline cu bani si liste ale persoanelor care au primit s-au urmau să le recepționeze.
  • Pe Instagram, a fost populară postarea jurnaliștilor de la TV8, care au scris că o pălărie purtată de Napoleon Bonaparte, celebrul bicorn negru cu cocarda sa roşie, albă şi albastră, a fost adjudecată duminică, la Paris, pentru 1,932 milioane de euro.