În esență... | Andrei Captarenco și Viorica Tătaru, despre războiul care a consolidat ucrainenii

Jurnaliștii Andrei Captarenco și Victoria Tataru.

Războiul din Ucraina ne-a afectat pe toți în egală măsură, indiferent dacă te afli acolo sau aici, în R. Moldova. Noi toți trăim această trauma provocată de război, spune jurnalista Viorica Tătaru, care, alături de Andrei Captarenco, a făcut mai multe deplasări în Ucraina de la începutul războiului.

Your browser doesn’t support HTML5

Andrei Captarenco și Viorica Tătaru, despre războiul care a consolidat ucrainenii

În ciuda faptului că, aparent, din cauza războiului, există premisele ca viața să se oprească, totuși ucrainenii au capacitatea de a-și reveni rapid și de a-și reface viața, a spus corespondentul de război, Andrei Captarenco, în podcastul Europei Libere „În esență...”.

Jurnalistul a mai afirmat că de când Rusia a pornit, în 2022, războiul în Ucraina, a observat cât de mult s-a „consolidat poporul ucrainean.”

Martor al anexării Crimeii, în 2014, de către Rusia, Andrei Captarenco povestește în podcast că e „o diferență enormă” între ceea ce a fost Ucraina acum 14 ani și ce a devenit ca și spirit de când Rusia a pornit războiul în februarie, anul trecut.

„Am văzut în acest an cât de puternic s-a consolidat națiunea. Atunci, în 2014, am observat disperare și frică”, și-a amintit în podcast jurnalistul.

Vorbind despre istoriile de viață văzute și documentate în Ucraina, Viorica Tătaru a spus că este important ca presa să relateze despre dramele oamenilor.

„Ne-am propus să aflăm cum gândesc oamenii, ce cred despre tot ce li se întâmplă, deoarece prima sursă de informații sunt oamenii, [...,] lăsăm oamenii să vorbească, să înțelegem ce simt ei în primul rând”, a afirmat Viorica Tătaru.

În podcast, cei doi corespondenți de război povestesc despre ultima lor deplasare pe „linia zero” [linia frontului], unde au petrecut câteva zile alături de luptătorii așa-zisei „Бессарабская бригада” [Brigada basarabeană], istoriile care i-au marcat cel mai mult în Ucraina, despre atmosfera din diferite regiuni și localități din Ucraina, despre documentarul „Drumul războiului”...

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • Cât de mult reușește presa să redea drama oamenilor din Ucraina?
  • Ce nu văd oamenii la televizor și nu citesc în știrile de pe Internet despre războiul din Ucraina? Ce atitudine au cetățenii ucrainenii față de jurnaliști?
  • Ce îi face să reziste, ce îi determină să rămână pe ucraineni în țara lor măcinată de război?
  • Drama refugiaților văzută și trăită la Lvov.
  • Imaginile intrate în memorie pentru toată viața. Istorii memorabile cu oameni și localități din Ucraina.
  • Ce îi determină pe moldovenii stabiliți în Ucraina să rămână acolo, chiar dacă au posibilitate să revină în Moldova?
  • Cimitirele – ca barometre ce măsoară proporția tragediei provocată de război.
  • Situații și momente care i-au atins până la lacrimi?
  • Cât de mult s-a schimbat, starea de spirit a ucrainenilor în cei nouă ani de la anexarea Crimeii.
  • În ce măsură cetățenii din Moldova conștientizează beneficiul, darul liniștii și păcii pe care îl au?
  • Sentimentele trăite la fiecare revenire în Moldova din Ucraina?
  • Cât va mai dura războiul în țara vecină?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.