Your browser doesn’t support HTML5
Într-un interviu la Europa Liberă pentru podcastul „În esență...”, șeful interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, a spus că cele două maluri continuă să discute în vederea semnării unui „contract [durabil cu MGRES] până la sfârșitul anului 2024”, care ar oferi „o previzibilitate pentru ambele părți”.
„Doar că se așteaptă niște confirmări, pentru că MGRES-ul nu are certitudinea că gazul va fi livrat”, a spus în podcast Victor Bînzari, explicând de ce în luna septembrie a fost încheiat un contract de achiziție numai pentru luna octombrie.
„Acum, în octombrie, se așteaptă acel document care să garanteze că gazul va fi livrat către ei” [regiunea transnistreană], a spus Victor Bînzari.
La 31 martie a.c., amintim, SA Energocom încheiase un acord cu MGRES pentru șase luni. În luna septembrie, contractul a fost prelungit numai pentru luna octombrie, la prețul de achiziție de 66 USD/MWh. În octombrie, malul drept va cumpăra 305 mii MWh, cantitate ce constituie circa 85% din totalul lunar necesar malului drept.
Ambele maluri își doresc predictibilitate
Victor Bînzari a mai spus în podcast că ambele maluri sunt interesate în egală măsură de predictibilitate pe segmentul energetic.
„Malul stâng nu poate supraviețui fără banii achitați pentru energie electrică produsă de MGRES, iar malul drept, desigur, are nevoie de o sursă energetică ieftină. [...] Dacă vorbim în termeni de șah, e un pat, un egal-egal”, a spus Victor Bînzari.
Gaze suficiente până în luna martie
Cu referire la stocurile de gaze pentru apropiatul sezon de încălzire, șeful interimar al SA Energocom a spus că, până în acest moment, au fost achiziționate peste 650 de milioane de metri cubi de gaze non-rusești, la un preț mediu de achiziție de 430 de dolari per mia de metri cubi, fără costuri logistice și de transport.
În mare parte, gazele cumpărate sunt depozitate în Ucraina și ar fi suficiente până în luna martie.
Alte chestiuni discutate în podcast:
- Parcursul companiei Energocom în ultimii doi ani, pe timp criză energetică;
- O nouă „geografie energetică” a R. Moldova – renunțarea la „furnizorul tradițional” Gazprom și penetrarea burselor internaționale; Energocom – prezent în șase țări.
- Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat că R. Moldova continuă să depoziteze gaze rusești în Ucraina. Cum răspunde Victor Bînzari
- „Energocom, de exemplu, la ora actuală, nu are nevoie de această cantitate de gaze […]”. Cum comentează Victor Bînzari semnarea acordului de cumpărare a gazelor (import de 2 milioane m.c. zilnic) de către compania East Gaz Energy Trading din R. Moldova (EGET) cu BOTAȘ – operatorul național turc de transport și comercializare a gazelor.
- Cine cumpără gaze de la Gazprom pentru regiunea transnistreană? În ce situație Energocom ar putea face achiziții de gaze rusești pentru malul drept?
- Se ia în calcul în acest an utilizarea păcurii ca resursă energetică alternativă gazelor naturale la CET-uri?
- Ce viitor are Moldovagaz pe piața moldoveană a gazelor?
- Cum va fi aprovizionată regiunea transnistreană cu resurse energetice dacă, începând cu 2025, Ucraina va opri tranzitul gazelor rusești?
- Cine e mai interesat de achizițiile de curent de la MGRES: malul stâng sau cel drept?
- De ce contractele cu MGRES nu sunt încheiate pe perioade mai lungi.
- Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România (OPCOM) întârzie să intre în R. Moldova; Ce s-a făcut de la semnarea Memorandumului de înțelegere cu Nuclearelectrica (România), inclusiv pe dimensiunea proiectului nuclear de la Cernavodă?
- Energocom elaborează o strategie proprie în dorința de a deveni un jucător regional important pe piața energetică.