Your browser doesn’t support HTML5
Directorul Biroului Național de Statistică (BNS) a afirmat că Guvernul încă urmează să stabilească perioada exactă în care se va desfășura acest exercițiu statistic.
„Ar putea avea loc în primăvara anului viitor, pe motiv că în toamnă vor fi organizate alegeri prezidențiale. Acest aspect tot va fi luat în considerare atunci când fi stabilită perioada de desfășurare a recensământului”, a spus invitatul podcastului.
Oleg Cara a precizat că două luni este un termen rezonabil pentru desfășurarea recensământului, chiar dacă unii experți recomandă o perioadă de trei luni.
Directorul BNS a mai spus că recensământul de anul viitor ar putea fi și ultimul desfășurat în „formulă clasică.” În cadrul exercițiului statistic din 2024 există planuri de a pune bazele Registrului statistic al populației, afirmă Oleg Cara. În viitor, recensămintele ar putea fi desfășurate cu utilizarea registrelor de stat și private, așa cum se procedează în alte țări.
Despre Recensământul de probă
vor fi testate chestionarele electronice
Vorbind în podcast despre Recensământul de probă al populației și locuințelor, care se va desfășura între 28 august și 10 octombrie 2023, directorul BNS a spus că vor fi testate chestionarele electronice. Informațiile culese la fața locului vor fi introduse în gadgeturi de către recenzori, iar de acolo vor ajunge imediat pe serverele BNS. Acest exercițiu va fi organizat în 11 localități din diferite regiuni ale R. Moldova și va cuprinde în jur de 21.000 de locuințe și aproximativ 43.000 de cetățeni.
În exercițiul respectiv vor fi antrenate aproximativ 160 de persoane, inclusiv 120 de recenzori.
Se va opera cu două chestionare: al persoanei și al locuinței. Numărul cumulat de întrebări din cele două chestionare va fi de aproximativ 85.
„Ne-am străduit să elaborăm chestionarele, astfel încât să nu fie loc de interpretări”, a subliniat Oleg Cara.
Costul estimativ al Recensământului de probă al populației și locuințelor este de 5 mil. de lei. Fondurile sunt, în mare parte, bugetare. La fel și UE a alocat 2 mil. de euro într-un proiect pentru susținerea activităților din Recensământul de probă și celui din 2024.