Pe relația Chișinău-Tiraspol, spune Nicolae Negru, nu avem ce îi reproșa echipei guvernamentale, or abordările acesteia sunt corecte – „se păstrează calmul, se discută calm, se intervine atunci când e nevoie și nu se forțează lucrurile.”
„Desigur, Moscova ar dori o înțelegere cu R. Moldova pe după spatele Ucrainei și al UE. Moscova ar fi bucuroasă acum să ne pună în brațe acest «geamantan» [regiunea transnistreană separatistă], ca ulterior să poată dirija R. Moldova sau să aibă drept de veto în politica externă și internă a Chișinăului”, a afirmat Negru.
Comentatorul politic a mai spus că grupurile de lucru de pe cele două maluri își continuă activitatea, iar structurile guvernamentale pentru reintegrare reacționează atunci când e cazul.
Potrivit lui Nicolae Negru, actuala guvernare de la Chișinău nu „alintă” prin contacte directe administrația separatistă de la Tiraspol, care s-a obișnuit „să fie luată în seamă de Dodon și de guvernările precedente.”
Cu referire la relațiile Chișinăului și Comratului, invitatul podcastului a menționat, în contextul alegerii în funcția de bașcan a Evgheniei Guțul, exponenta Partidului Șor, un rival al guvernării, că va exista conlucrare dacă Guțul [care ar urma să fie învestită în luna iulie] va reprezenta găgăuzii în Guvern, dar nu va face jocurile lui Ilan Șor.
În același timp, Nicolae Negru s-a arătat nedumerit de faptul că instituțiile statului, care invocau că au fost comise încălcări la recentele alegeri ale bașcanului, nu au prezentat „niciun fel de date” în instanță, spunând că, probabil, „istoria aceasta [a alegerilor] încă nu s-a încheiat”, că rămâne încă „un semn de întrebare.”
„În legătură cu comportamentul Guvernului în raport cu cele întâmplate la Comrat, am observat o anumită inconsecvență, incoerență chiar”, susține în podcast Nicolae Negru.