„În esență...” | Oleg Tofilat: investițiile necesare pentru redresarea sectorului feroviar moldovean s-ar ridica la 1 miliard de euro

Jurnalistul Eugen Urușciuc și directorul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”Oleg Tofilat

Investițiile necesare pentru susținerea și dezvoltarea sectorului feroviar moldovean, în următorii doi-patru ani, ar alcătui în jur de un miliard de euro, potrivit lui Oleg Tofilat, director al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM).

Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, Oleg Tofilat a spus că aceste investiții ar permite fortificarea sectorului în următorii zece ani, perioadă în care „trebuie regândit sistemul feroviar din R. Moldova, inclusiv trecerea la ecartament modern [european].”

Your browser doesn’t support HTML5

Drumul sinuos al Căii Ferate a Moldovei spre ecartamentul european

Potrivit lui Oleg Tofilat, R. Moldova are nevoie, în primul rând, de circa o mie de vagoane cerealiere, costul cărora s-ar ridica la aproximativ 70 de milioane de euro.

Pentru necesitățile totale de vagoane, în număr de până la cinci mii pentru flota feroviară, ar fi necesare investiții de până la 350 de milioane de euro.

Acum trei ani, spune directorul CFM, întreprinderea a cumpărat 12 locomotive magistrale cu suportul UE. Întreprinderea mai are nevoie acum de circa 30 de locomotive de manevră, iar pentru procurarea acestora ar fie nevoie de fonduri cuprinse între „75 de milioane și 100 de milioane de euro.”

La ora actuală, CFM are 2.000 de vagoane, circa 30 de locomotive de manevră și 24 de locomotive magistrale, inclusiv 12 noi.

Lungimea totală a rețelei feroviare moldovenești este de peste 1.200 de kilometri, dintre care aproximativ jumătate este într-o stare tehnică proastă. Acest fapt determină garniturile să circule cu viteză redusă. CFM implementează etapizat proiecte de modernizare a liniilor ferate.

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • Cum a reușit CFM să stingă datoriile la salarii și să majoreze retribuțiile angajaților?
  • Care sunt factorii ce au favorizat, ani în șir, degradarea CFM?
  • În ce măsură statul susține întreprinderea?
  • Cum războiul din Ucraina a influențat creșterea transportului de mărfuri pe căile ferate moldovene?
  • Care sunt segmentele de cale ferată cele mai problematice?
  • Ce coridoare feroviare sunt reabilitate și modernizate.
  • Care sunt planurile CFM privind transportul feroviar pe segmentul R. Moldova-UE? Planurile includ și sectorul feroviar din Transnistria?
  • Când va trece R. Moldova la ecartament european?
  • Cât de solicitată este cursa Chișinău-Kiev și cât de mult a ajutat Calea Ferată din Moldova piesa zdubilor „Trenulețul”.
  • Plănuiește, oare, CFM să revizuiască tarifele la călătorii?
  • Chișinăul ia în calcul reluarea rutei de tren Chișinău-Moscova sau va opta pe ruperea definitivă a legăturilor feroviare cu Rusia?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.