În esență... | Partidele moldovene și „repetiția” pentru marea bătălie geopolitică din 2025

Ion Urușciuc, gazda podcastului „În Esență...” și comentatorul politic Ion Tăbârță, în redacția Europei Libere

Transformările și regrupările de pe scena politică moldoveană, care au loc în ajunul alegerilor locale generale, țintesc, de fapt, scrutinul parlamentar din 2025, unul foarte important pentru viitorul geopolitic al R. Moldova, a spus la Europa Liberă comentatorul politic Ion Tăbârță.

Your browser doesn’t support HTML5

Partidele moldovene și „repetiția” pentru marea bătălie geopolitică din 2025

Vorbind în podcastul „În esență...”, Ion Tăbârță, a declarat că miza reală a tuturor proceselor politice, care au avut loc în ultima perioadă și care vor mai continua, urmărește pregătirea și poziționarea pentru alegerile parlamentare din 2025. Atunci, crede comentatorul politic, va avea loc confruntarea geopolitică dintre partida pro-rusă și cea pro-europeană.

Miza viitoarelor alegeri, conform invitatului podcastului, este vectorul de dezvoltare a R. Moldova, cele locale din această toamnă fiind un „test”, adică o repetiție înainte de prezidențiale și legislative.

„[Se va decide dacă] vom avea o continuitate a parcursului european [...] sau vom avea o reîntoarcere la un vector spre alte zone de influență [cel rus]”, a afirmat Tăbârță.

Potrivit lui, între altele, mișcările de pe scena politică indică faptul că partidele pro-rusești și partida oligarhică fac front comun pentru a se revanșa după înfrângerea din 2021.

Avem o situație când partidele de orientare pro-rusă, influențate mai mult sau mai puțin de Moscova, și-au dat mâna cu partidele oligarhice din R. Moldova, iar miza este Ilan Șor și structurile sale politice, a afirmat Ion Tăbârță.

Invitatul podcastului a mai spus că partidele oligarhice continuă să fie influente în Moldova și au profitat de lipsa de experiență a PAS în actul guvernării. Ion Tăbârță a admis că PAS nu va mai guverna „solitar” după viitoarele alegeri și a spus că ar trebuie să existe un bloc proeuropean, care să fortifice opțiunea europeană la alegeri.

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Posibilitatea apariției pe segmentul pro-european a unor noi proiecte politice. De ce în loc de consolidare are loc, de fapt, un proces invers?
  • Cum se reconfigurează stânga politică după loviturile de imagine suferite?
  • Mai poate genera surprize Partidul Comuniștilor al lui Vladimir Voronin?
  • Ce segment politic este cel mai bine poziționat în acest moment? Încotro înclină balanța – spre partida pro-rusă sau spre cea pro-europeană?
  • Ar putea genera surprize polul unionist în viitoarele scrutine?
  • Cât de mult partida oligarhică poate influența procesele politice și rezultatele următoarelor scrutine?
  • Ce transmit, de fapt, mesajele privind revenirea, de la distanță, în politică a unor foști politicieni din R. Moldova, care și-au găsit refugiu peste hotare?
  • Ar putea exista o nouă confruntare între „cei doi Vlazi” [Vlad Filat și Vlad Plahotniuc]?
  • Ce forțe politice profită de pe urma problemelor social-economice din R. Moldova?
  • 62 de partide politice înregistrate, la această oră, în R. Moldova. E mult, e puțin?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.