Your browser doesn’t support HTML5
Potrivit liderului sindical, pentru ca sistemului educațional să supraviețuiască, statul trebuie să aloce 7% din PIB și nu ceva mai mult de 5% – cota actuală.
„Dacă intențiile enunțate de autorități, acele schimbări vor fi realizate, inclusiv în ce privește atitudinea față de tinerii specialiști, de pedagogii cu experiență [...], în 5-10 ani am putea fi optimiști, în caz contrar sunt șanse reale ca sistemul educațional să intre în colaps, ceea ce nu avem dreptul să admitem”, a spus Ghenadie Donos.
Invitatul podcastului a vorbit și despre salarizarea insuficientă a profesioniștilor din sistem, spunând că salariul mediu actual al profesorilor e de 8.700 de lei, ceea ce constituie în jur de 80% din salariul mediu pe economie.
Ghenadie Donos a mai precizat, în contextul majorării retribuțiilor pedagogilor, că ministrul Dan Perciun a vorbit, recent, despre viitoare majorări salariale, dar că el nu discută cu sindicatele și profesioniștii din sistem despre „cum și cu cât”, și nici despre „mecanisme”. Ne dorim, spune liderul sindicatului, ca acest lucru să fie făcut într-o manieră transparentă.
Ghenadie Donos nu a exclus că, dacă nu vor exista „răspunsuri clare” din partea autorităților, nemulțumirile profesorilor ar putea lua forma unor acțiuni de protest.
La începutul lunii septembrie a.c., sindicatele și ministerul de resort ar urma să discute, într-o reuniune, aspecte ce țin de o retribuire mai motivantă a muncii angajaților din sistemul educațional.
Alte chestiuni abordate în podcast:
- Pășește sistemul educațional în noul an de studii cu stângul sau cu dreptul?
- Este educația o prioritate națională în R. Moldova?
- Numărul instituțiilor de învățământ a scăzut drastic în ultimii ani. Ce se întâmplă cu aceste active, cine se mai preocupă de soarta școlilor închise?
- R. Moldova se numără printre liderii europeni în ceea ce privește volumul alocațiilor în educație din PIB. Dar de ce nu-și fac efectul aceste alocații?
- Cât de salvatoare poate fi Strategia de dezvoltare „Educația 2030”, care stipulează, între altele, alocații de 3.3 mlrd din bugetul de stat și alte peste 3 mlrd. din partea partenerilor de dezvoltare.
- Necesitatea formulei de finanțare a instituțiilor școlare.
- Autoritățile sugerează că vor fi operate noi optimizări ale instituțiile școlare. Ce mai este de optimizat?
- Lipsa cadrelor didactice oscilează între 8.000 și 10.000. Cum poate fi rupt cercul vicios al deficitului de cadre?
- În ce măsură modificările recente ale Codului educației ar putea să amelioreze, cel puțin, situația din sistemul educațional?
- Bullyingul profesorilor din partea elevilor și părinților ar putea fi pedepsit prin lege. Un proiect de lege, elaborat de sindicatele din educație, a ajuns în ministerul de profil și în Parlament.