Your browser doesn’t support HTML5
Expertul a atras atenția că există premisele pentru înjumătățirea populației în următoarea perioadă.
„Trebuie să ne așteptăm la o devastare demografică a țării, iar când vorbesc de devastarea demografică am în vedere că, de fapt, vom avea în următorii 50 de ani o înjumătățire a populației. [...] Iar acest teritoriu, acest spațiu va putea fi populat de alte popoare în contextul în care suntem într-un secol al migrației”, a declarat Valeriu Sainsus.
În istoria civilizației umane – spune expertul – nu au existat teritorii nepopulate și așa se va întâmpla și cu R. Moldova.
Întrebat de ce s-a erodat instinctul de perpetuare a neamului omenesc în R. Moldova, Valeriu Sainsus a spus că situația se corelează cu situația economică.
„Copii sunt foarte scumpi pentru familii. De cele mai dese ori familiile [preferă să ] adopte un câine sau un animal de companie, decât să aibă un copil”, a menționat expertul.
Populația generatoare de noi generații este sub limita critică...Valeriu Sainsus, expert în demografie
De regulă, femeile – spune expertul – dau prioritate carierei și decid să nu dea naștere celui de-al doilea copil. În plus, și politicile demografice din R. Moldova nu asigură un minim de existență pentru mamă și copil.
Potrivit lui Valeriu Sainsus, R. Moldova este în pragul epuizării cadrului demografic, adică a ajuns în situația când „populația generatoare de noi generații este sub limita critică.”
Alte chestiuni abordate în podcast:
- Tendințe demografice din cel mai recent raport al Biroului Național de Statistică, care indică, între altele, o reducere a populației cu peste 52.000 de oameni anul trecut.
- Cum se explică faptul că în cei mai dificili ani din istoria Basarabiei se nășteau mult mai mulți copii decât în anii recenți?
- Cu ce s-ar putea solda situația în care sportul natural negativ se menține în R. Moldova din 1998?
- De ce tot mai puțini cetățeni ai R. Moldova vor să aibă copii?
- Care este situația demografică în stânga Nistrului?
- De ce pleacă oamenii din R. Moldova și cum se poate răsfrânge acest fenomen asupra țării în perioada următoare?
- Depopularea raioanelor: de ce unele sunt afectate mai mult, iar altele - mai puțin?
- În ultimele trei decenii, R. Moldova a pierdut în jur de 2 milioane de oameni.
- Cât de eficiente sunt politicile statului în vederea redresării demografice și când Moldova își poate îmbunătăți situația?
- De ce moldovenii plecați în străinătate nu se grăbesc să revină acasă?
- Ce ar urma să arate rezultatele recensământului populației și locuințelor din 2024.