În Franța începe campania electorală pentru anticipate, cu extrema dreaptă conducând în sondaje

Campania pentru anticipatele din Franța începe oficial pe 17 iunie, dar șefa extremei drepte, Marine le Pen, a avut deja întâlniri cu alegătorii, de pildă pe 14 iunie, la Henin-Beamont, în nordul țării.

În Franța au avut loc luni primele manifestări electorale înaintea alegerilor parlamentare anticipate, convocate de președintele Emmanuel Macron după ce Adunarea Națională, condusă de Marine le Pen, a câștigat detașat alegerile pentru Parlamentul European.

Reuters notează că pariul politic al lui Macron, care a vrut să ia prin surprindere opoziția, lăsându-i puțin timp de campanie înaintea primului tur, din 30 iunie, ar putea să aibă efect de bumerang.

Un sondaj de opinie efectuat de Ifop pentru Journal du Dimanche sugerează că Adunarea Națională (Rassemblement National, RN) va câștiga 35% din voturi, urmată de o nouă alianță a forțelor de stânga cu 26%, în vreme ce partidul lui Macron ar ieși al treilea, cu numai 19% din voturi. Al doilea tur de scrutin va fi pe 7 iulie.

Aliații lui Macron și-au reiterat la început de campanie avertismentele că o eventuală victorie a RN sau a blocului stângii ar putea declanșa o criză financiară. Victoria oricărei extreme ar putea fi catastrofală „pentru Franța, pentru economia ei și pentru locurile de muncă”, a declarat premierul Gabriel Attal la radioul RTL.

Până și căpitanul echipei naționale de fotbal masculin a Franței, Kylian Mbappe, s-a implicat în dezbaterea politică, îndemnându-i pe tineri să „facă diferența” într-o vreme când „extremele” bat la ușa puterii.

„Cred că suntem într-un moment fără precedent în istoria țării”, a spus sportivul de 25 de ani la Dusseldorf, în Germania, unde naționala Franței începe luni turneul final Euro 2024, împotriva Austriei.

Unii politicieni de extremă dreapta au spus că jucătorul de fotbal nu știe despre ce vorbește.

Între timp, decizia șocantă a lui Macron de a convoca alegeri anticipate continuă să fie criticată chiar de unii din politicienii din propria lui tabără.

„Aceasta (dizolvarea parlamentului, n.red.) este prerogativa lui, a președintelui”, a spus ministrul de finanțe Bruno Le Maire, duminică, la radioul France Inter. „Dar ceea ce observ eu este că ea a creat în țara noastră, printre francezi, peste tot, grijă, confuzie, uneori mânie. Asta văd eu printre alegători.” (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te