În Georgia, un fost fotbalist cu vederi de extremă dreapta ar putea deveni președinte

Un dribling nou: fostul jucător al lui Manchester City ar putea deveni șef de stat, în Georgia.

Partidul de guvernământ din Georgia l-a desemnat miercuri pe Miheil Kavelașvili, fost deputat și jucător profesionist de fotbal, drept candidatul său la președinție la scrutinul care va avea loc pe 14 decembrie.

Kavelașvili, care a jucat pentru scurt timp pentru Manchester City ca atacant la mijlocul anilor 1990, este membru fondator al grupării Puterea Poporului, o aripă a partidului de guvernământ Visul Georgian, și face des declarații dure, anti-occidentale.

Ca și alți politicieni mai noi din estul Europei, este pentru „suveranitate”, „pace” în Ucraina și în alte părți, ca și promovarea „valorilor tradiționale”.

În septembrie, amintește Reuters, el a descris opoziția din țara sa drept o „coloană a cincea” care încerca să submineze „pacea” din Georgia la indicația „administrației americane și a anumitor senatori”.

În iunie, el a acuzat congresmenii americani că plănuiesc „o revoluție violentă directă, un plan de ucrainizare a Georgiei și o dorință insațiabilă de a ne distruge țara”.

Miheil Kavelașvili, liderul Puterii Poporului.

Alegerea sa este aproape asigurată, deoarece Visul Georgian domină „colegiul electoral” al membrilor parlamentului și al reprezentanților administrației locale - o structură nouă, care va alege luna viitoare șeful statului în locul votului popular, cum era până acum.

Deși funcția de președinte este în mare parte ceremonială, alegerea lui Kavelașvili va fi probabil considerată de Uniunea Europeană și de Statele Unite drept un nou semn că Georgia se îndepărtează de Occident și se apropie de Rusia, notează Reuters.

El urmează să îi ia locul lui Salome Zurabișvili, care a fost aleasă pe când era aliata blocului de guvernare, dar a devenit între timp un critic fervent al Visului Georgian, acuzându-l că a spulberat speranțele Georgiei de aderare la UE.

Zurabișvili a denunțat alegerile parlamentare de luna trecută, câștigate de Visul Georgian , ca fiind frauduloase, iar deputații opoziției au refuzat să își ocupe locurile în parlament la ședința de inaugurare din 25 noiembrie. Președinta nu a participat nici ea, considerând parlamentul „neconstituțional”.

Promisiuni de unitate

Într-un discurs de acceptare a nominalizării, Kavelașvili, în vârstă de 53 de ani, a promis să unească Georgia, acuzând-o în același timp pe președinta demisionară că a „insultat și ignorat” Constituția țării.

Georgia se număra într-o vreme printre țările cele mai pro-occidentale din spațiul post-sovietic, dar Visul Georgian a aprofundat în ultimii ani legăturile cu Rusia, fiind în același timp acuzat de oponenții săi de tendințe autoritare.

Partidul de guvernământ afirmă că dorește ca Georgia să adere la UE, ca și la NATO, însă Bruxelles-ul spune că cererea georgienilor este „înghețată” din cauza legilor recent adoptate privind „agenții străini” și limitarea drepturilor LGBT. Criticii occidentali afirmă că ambele sunt draconice și de inspirație rusă.

Partidul Puterea Poporului, pe care Kavelașvili l-a co-fondat, este considerat unul dintre cei mai fățiș pro-ruși actori din politica georgiană și a susținut entuziast legile privind agenții străini și anti-LGBT.

Nominalizarea lui Kavelașvili a fost anunțată miercuri de Bidzina Ivanișvili, un fost prim-ministru miliardar care a fondat Visul Georgian și este considerat cel mai puternic politician al țării.

Ivanișvili l-a lăudat pe fostul fotbalist ca pe un politician și sportiv „remarcabil”, punându-l în contrast cu președinta Zurabișvili, pe care a acuzat-o de „trădare gravă” a țării.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te