În India, în căutare de studenți. Ministrul Dan Perciun participă la un forum educațional din New Delhi

Ministrul moldovean al Educației (stânga), la forumul internațional în educație „World Education Forum 2024”

Ministrul Educației, Dan Perciun, întreprinde în această săptămână o vizită în India, împreună cu rectorii Universității Tehnice din Moldova, Universității Pedagogice „Ion Creangă” și Academiei de Studii Economice.

Delegația din Republica Moldova participă la un forum internațional în educație, „World Education Forum 2024”, organizat în New Delhi, pentru a propune oferta educațională a universităților din Moldova tinerilor din India.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Educației a spus că, în cadrul acestei vizite, își propune să crească vizibilitatea Republicii Moldova în India, să consolideze relațiile cu oficialii indieni și să accelereze acreditarea specializării de medicină veterinară de către autoritățile din New Delhi.

„India, cu o piață de 1,5 miliarde de oameni, reprezintă o oportunitate pe care trebuie să o valorificăm, atât prin vinurile noastre, cât și prin serviciile educaționale. Pe lângă medicină, putem să promovăm domenii precum medicina veterinară, IT, business, psihologie, game design și animație”, a spus Dan Perciun.

La Universitatea de Stat de Medicină Și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” învață cea mai mare comunitate de studenți străini din R. Moldova - peste 1300.

Your browser doesn’t support HTML5

Ziua Indiei, la Universitatea de Medicină

Potrivit autorităților din Educație, fiecare student străin care studiază în Republica Moldova contribuie cu aproximativ 10.000 euro anual la economia țării, prin taxe de studii, cazare, alimentație și alte servicii. Aceste resurse sprijină crearea locurilor de muncă și investițiile în universități, îmbunătățind condițiile pentru toți studenții.

Potrivit statisticilor, fiecare al zecelea student care învață în Republica Moldova este străin. Totodată, în ultimii 10 ani, numărul tinerilor de peste hotare înmatriculați în universitățile moldovene a crescut de la 1,3% la 9,7%.

Veniturile pe care le aduc studenții străini se ridică la 100 de milioane de lei anual, fapt ce le permite instituțiilor de învățământ superior să supraviețuiască, în condițiile în care, în ultimele două decenii, numărul studenților a scăzut dramatic din cauza migrației.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te