Secțiile de votare s-au deschis la ora 07.00 și se vor închide la ora 22.00, alegătorii desemnând noii membri ai camerei inferioare a parlamentului, Dail, care are 174 de locuri. Potrivit sondajelor de opinie finale, cele trei partide principale - Fine Gael și Fianna Fail, de centru-dreapta, și Sinn Fein, naționalist de stânga - au fiecare în jur de 20%. Numărarea voturilor nu va începe decât sâmbătă dimineața, rezultatele parțiale fiind așteptate pe parcursul zilei.
Associated Press scrie că scrutinul va arăta dacă Irlanda va rezista tendinței globale de înlăturare a guvernanților în exercițiu de către alegătorii nemulțumiți după ani de pandemie, instabilitate internațională și presiuni asupra costului vieții.
Premierul Simon Harris a fost unul dintre primii care au votat, în circumscripția sa din Delgany, la sud de Dublin. Liderul Fine Gael, care a devenit cel mai tânăr taoiseach (prim-ministru) al Irlandei când a preluat funcția în aprilie, avea un avans solid în sondaje la începutul campaniei, amintește Reuters.
Dar partidul și-a pierdut avantajul după ce Harris a fost văzut într-un clip viral părând nepoliticos și disprețuitor față de o îngrijitoare de persoane cu dizabilități, într-un magazin, în campanie.
La ultimele alegeri generale din 2020, Sinn Fein - fosta aripă politică a Armatei Irlandeze Republicane (IRA) - a câștigat votul popular, dar nu a putut găsi parteneri dispuși să intre în coaliție.
Asta a dus la săptămâni de negocieri, în urma cărora Fine Gael, aflat la putere din 2011, a ajuns la un acord cu Fianna Fail, condus de veteranul Micheal Martin, în vârstă de 64 de ani. Rolul de prim-ministru a fost preluat prin rotație de cei doi lideri de partid.
Partidul Verde, mai mic ca număr de deputați, a completat coaliția de guvernare.
Locuințe prea puține și prea mulți imigranți
În campania de anul acesta, Harris a fost nevoit să apere bilanțul precar al guvernului în ceea ce privește soluționarea crizei locuințelor și să respingă acuzațiile de cheltuieli publice excesive.
Irlanda se confruntă cu un deficit acut de spațiu locativ, moștenire a faptului că nu a reușit să construiască suficiente locuințe noi în timpul anilor de boom când i se spunea „Tigrul Celtic", urmați de declinul economic care a urmat crizei financiare mondiale din 2008.
„Nu s-a construit nimic în timpul crizei, iar când criza a trecut, s-au construit mai întâi birouri și hoteluri", a declarat John-Mark McCafferty, director executiv al organizației caritabile Threshold, care se ocupă de locuințe și de persoanele fără adăpost, citat de AP.
În strânsă legătură cu problema locuințelor este imigrația, o provocare destul de inedită pentru o țară definită de mult timp prin tendința inversă, de emigrare.
Printre cei sosiți recent se numără peste 100.000 de ucraineni strămutați de război și mii de oameni care fug de sărăcie și de conflictele din Orientul Mijlociu și Africa.
- Te-ar putea interesa și: România: Curtea Constituțională cere renumărarea voturilor, iar CSAT critică TikTok pentru favorizarea lui Georgescu
Spre deosebire de multe țări europene, Irlanda nu are un partid important de extremă dreapta, însă voci de extremă dreapta pe rețelele de socializare încearcă să stimuleze ostilitatea față de migranți, iar candidați independenți anti-imigranți speră să fie aleși în mai multe districte.
Economia Irlandei depinde de investițiile străine directe și de impozitele mari pe profit aplicate giganților americani din domeniul tehnologic și farmaceutic, iar amenințările viitorului președinte al SUA, Donald Trump, de a impune tarife la importuri și de a repatria impozitele pe profit ale firmelor americane din țări precum Irlanda au provocat îngrijorare cu privire la stabilitatea economică.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te