În R. Moldova va fi creat un registru al agresorilor în cazurile de violență împotriva femeilor

Proiectul de hotărâre a Guvernului este propus de Ministerul Afacerilor Interne.

Guvernul se pregătește să aprobe pe 11 decembrie conceptul creării unui sistem informațional în care vor fi înregistrați agresorii în cazurile de violență împotriva femeilor și violență în familie.

Ministerul Afacerilor Interne va fi responsabil de crearea și gestionarea acestui registru. Acolo va fi inclusă informația despre persoanele care au manifestat violență dar și despre femeile care au suferit în urma acțiunilor lor.

Registrul va permite crearea rapoartelor personalizate unde va fi inclusă informația despre cauzele penale și cele contravenționale pornite în privința agresorilor, deciziile instanțelor judecătorești, aplicarea măsurilor de protecție.

Acest pas va ajuta oamenii legii să colecteze mai repede informația despre agresori. Autorii proiectului susțin că acest sistem informațional „va reduce semnificativ” recidivele cazurilor de violență și va permite poliției să comunice mai eficient cu MAI și autoritățile publice, ca să protejeze victimele mai eficient.

Conceptul prevede și implementarea unor algoritmi de inteligență artificială pentru analiza și identificarea pattern-urilor în datele colectate, pentru a sugera riscuri și nevoi suplimentare de intervenție.

Registrul este destinat specialiștilor în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor. Oamenii legii vor protejarea informațiile sensibile menționate în acest sistem informațional și vor prevenirea accesului neautorizat la datele despre agresori.

Autorii proiectului au precizat că acum poliția utilizează metode învechite și birocratice pentru a duce evidența agresorilor familiali. Potrivit lor, „lipsa unui sistem centralizat de evidență, nu oferă posibilități pentru a cunoaște situația reală cu privire la cazurile de violență împotriva femeilor”.

În nota informativă ei au mai menționat că proiectul răspunde exigențelor Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și sub denumirea Convenției de la Istanbul.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te