Agence France Presse (AFP) a relatat că mii de oameni au participat la protestele împotriva politicilor guvernamentale și a costului ridicat al vieții săptămâna trecută, într-o vreme când Nigeria, țară bogată în petrol din vestul Africii, se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii.
Manifestațiile au scăzut în amploare în majoritatea regiunilor în urma ciocnirilor cu forțele de securitate, dar sute de protestatari au ieșit pe străzile statelor din nordul țării și luni, inclusiv la Kaduna, Katsina și Kano, precum și în statul central Plateau.
Jurnaliștii AFP și martorii oculari au văzut unii manifestanți ținând steaguri rusești, o evoluție de care ambasada rusă s-a distanțat.
Nordul Nigeriei are legături culturale, religioase și socioeconomice puternice cu vecinii din regiunea Sahel, unde s-au produs o serie de lovituri de stat puse la cale de lideri militari care se îndepărtează de aliații occidentali - înspre Rusia - explică AFP.
Steagurile rusești au apărut la mitinguri în țări ca Niger, Mali și Burkina Faso. Apariția lor în Nigeria a declanșat reacții ferme din partea oficialilor.
Întrebat despre protestatari, purtătorul de cuvânt al poliției nigeriene, Olumuyiwa Adejobi, a spus: „Avem mai mult de 90 arestați cu steaguri rusești”.
Mai târziu, marți, șefii de securitate din forțele armate și poliție, printre alții, au susținut un briefing comun rar și au acuzat „sponsori” nenumiți că încearcă să submineze guvernul.
„Sponsorii acestor proteste, unii dintre ei, au un motiv clar de a submina guvernul actual, dar noi nu vom permite asta, ne vom apăra democrația”, a promis șeful poliției, Kayode Egbetokun.
El a mai spus că „trebuie să-i arestăm pe cei care poartă steaguri pentru a putea ajunge la sponsori”.
Luni, șeful Marelui Stat Major al armatei, generalul Christopher Musa, a spus că inițiatorii portului de steaguri rusești în Nigeria „trec linia roșie și nu vom accepta asta”.
Damilare Adenola, liderul grupului Take It Back, care organizează proteste în Abuja, a respins acuzațiile ca fiind „doar o distragere a atenției” de la problemele reale.
- Te-ar putea interesa și: Protestele din Kenya s-au soldat cu morți și răniți. Ce le-a provocat?
El a spus că autoritățile folosesc aceste afirmații ca „motiv pentru a reprima protestatarii”.
Ambasada Rusiei a negat implicarea Moscovei. „Guvernul Federației Ruse, precum și orice oficiali ruși, nu sunt implicați în aceste activități și nu le coordonează în niciun fel”, se arată într-o declarație a ambasadei ruse din Nigeria.
Reuters a relatat că autoritățile nigeriene i-au arestat și pe croitorii care au confecționat steagurile rusești purtate la demonstrații.
Aceeași agenție de presă citează un lider al demonstranților cu declarația că steagurile rusești sunt populare pentru că „președinții Rusiei ascultă păsurile africanilor”.
Dincolo de disputa cu steagurile, Amnesty International a acuzat forțele de securitate nigeriene că au ucis cel puțin 13 manifestanți în prima zi de proteste, joi, în timp ce poliția spune că șapte persoane au murit și neagă responsabilitatea.
Într-o adresă televizată duminică, președintele Bola Ahmed Tinubu a cerut suspendarea demonstrațiilor - dar organizatorii protestelor au promis că vor continua, în ciuda unei prezențe mai scăzute.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te