Telefoanele în sălile de clasă din școlile secundare erau deja interzise de la începutul anului calendaristic, o măsură extinsă la școlile primare de la începutul noului an de studii.
Ministerul Educației de la Haga afirmă că telefoanele mobile distrag atenția elevilor și le reduc capacitatea de concentrare, ceea ce are un efect negativ asupra performanțelor la învățătură.
Telefoanele pot fi în continuare folosite în clasă dacă sunt necesare pentru conținutul lecției, de exemplu atunci când se învață despre cum trebuie folosite mass-media.
Elevilor li se permite, de asemenea, să folosească telefoanele mobile dacă depind de ele din motive medicale sau din cauza unei dizabilități. Răspunderea pentru aplicarea interdicției revine fiecărei școli în parte, scrie agenția germană de știri dpa.
Într-un reportaj despre această noutate, radioteleviziunea publică olandeză NOS a informat că în școlile în care telefoanele mobile sunt interzise chiar și în timpul pauzelor, în cadrul reglementărilor intrate în vigoare la 1 ianuarie, atmosfera s-a îmbunătățit.
„Pauzele sunt mai sociale, elevii apucă să vorbească mai mult între ei”, a declarat cercetătorul Loes Pouwels, de la Universitatea Radboud din Nijmegen.
- Te-ar putea interesa și: Fără telefoane mobile la ore. De când intră în vigoare restricția
Interzicerea telefoanelor mobile în școli a fost obiectul unei dezbateri aprinse în Olanda. Inițial, mai mulți miniștri ai educației nu au crezut în necesitatea vreunei reglementări la nivel național, iar directorii de școli s-au pronunțat, de asemenea, în favoarea unor decizii luate pe plan local.
Pe de altă parte, numeroși părinți au susținut că elevii de la școala primară nu ar trebui să aibă deloc smartphone-uri, ca să nu riște să devină dependenți de rețelele sociale.
Grecia, Italia și R. Moldova au interzis, de asemenea, telefoanele mobile în sălile de clasă, în timp ce Germania discută de ceva timp o astfel de măsură.
Un studiu recent al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), citat de dpa, recomandă utilizarea „limitată și responsabilă” a telefoanelor mobile în școli.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te