În premieră, R. Moldova a detașat carabinieri în misiunea de menținere a păcii din Kosovo

Cei trei carabinieri (în stânga) care vor participa la operațiunea internațională de menținere a păcii din Kosovo, în timpul ceremoniei oficiale de detașare.

În premieră, Ministerul Afacerilor Interne al R. Moldova a detașat trei carabinieri pentru participarea la operațiunea internațională de menținere a păcii din Kosovo. Ceremonia a avut loc vineri, 19 aprilie.

„Vom realiza activități de stabilizare și menținere a păcii în regiune, de rând cu reprezentați ai peste 20 de națiuni”, a spus în cadrul ceremoniei căpitanul Ion Luchianic, unul din cei trei carabinieri detașați.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a declarat că pentru R. Moldova misiunea din Kosovo este o oportunitate de a-și consolida poziția în comunitatea internațională.

„Prin intermediul carabinierilor săi, R. Moldova oferă o contribuție în plus la securitatea internațională, cea a Balcanilor, a cărei stabilitate este esențială pentru Uniunea Europeană”, a menționat ambasadorul Italiei în R. Moldova, Lorenzo Tomassoni, prezent la ceremonie.

Diplomatul a adăugat că obiectivul comun este ca această componență să fie urmată de un pluton de carabinieri moldoveni, care va fi detașat alături de colegii lor italieni.

R. Moldova detașează contingente de militari ai Armatei Naționale în misiunea KFOR din Kosovo, în componența Forței Multinaționale de Menținere a Păcii, începând cu anul 2014, în baza unei decizii adoptate de parlamentul moldovean la 1 noiembrie 2013.

La ceremonia oficială de detașare a celor trei angajați ai MAI din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri au participat atât ministrul de Interne, Adrian Efros, cât și cel al Apărării, Anatolie Nosatîi.

În ianuarie 2024, Armata Națională a detașat cel de-al 20-lea contingent în Kosovo, militarii moldoveni fiind dislocați la baza militară Camp Villaggio Italia din localitatea Pech.

📰 Europa Liberă este și pe Google News