În prima linie: Contraofensiva ucraineană avansează cu pași mici

Soldații ucraineni trag cu un obuzier autopropulsat spre pozițiile rusești de pe linia frontului din regiunea Donețk, la 9 august.

După luni de pregătiri și reorganizare - cu până la nouă brigăzi blindate nou constituite și antrenate de NATO - contraofensiva Ucrainei pentru a străpunge apărarea multistratificată a Rusiei se desfășoară încet.

Un soldat ucrainean din cadrul apărării antiaeriene scrutează cerul în căutarea dronelor rusești pe linia frontului.

Dimensiunea și complexitatea apărării rusești în sudul și estul Ucrainei s-au dovedit formidabile.

Soldați ucraineni așteaptă în interiorul unui obuzier autopropulsat.

O unitate ucraineană de apărare antiaeriană camuflată, ascunsă printre copaci, veghează.

 

O priveliște a orașului ucrainean New York, distrus, situat la aproximativ 35 de kilometri la nord de orașul Donețk, aflat sub control rusesc.

Trupele Kievului au cucerit o serie de sate la sud de Velika Novosilka și au ocupat culmile care domină Bahmutul, atât la nord de oraș, cât și la sud, în apropiere de satul Klișciivka.

Un obuzier autopropulsat ucrainean M109 străbate un teren agricol din regiunea Donețk la 7 august.

În regiunea Zaporojie, forțele Kievului s-au lovit de ceea ce experții au descris ca fiind mașina de tocat a fortificațiilor rusești - rânduri de tranșee, câmpuri minate, sârmă ghimpată, apărări antitanc, cazemate - care au forțat unitățile ucrainene să se deplaseze pe fâșii înguste de teren unde au fost ținta artileriei ruse.

Soldații ucraineni încarcă obuze de 155 mm într-un obuzier autopropulsat M109.

Liniile de apărare au fost numite „Surovikin”, după generalul rus Serghei Surovikin, care a comandat pentru scurt timp forțele Moscovei care au invadat Ucraina până când a fost retrogradat în ianuarie.

Soldații ucraineni trag cu un obuzier autopropulsat M109 spre pozițiile rusești.

În cadrul unei discurs ținut la Washington pe 30 iunie, copmandantul șefilor de stat major americani a apărat ofensiva Ucrainei. „Că merge mai lent decât au prezis oamenii nu mă surprinde deloc”, a spus generalul Mark Milley.

Un soldat ucrainean se pregătește să tragă cu mortiera asupra pozițiilor rusești din apropierea orașului Bahmut, la 7 august.
 

„Va fi foarte dificil, foarte lung și va fi foarte, foarte sângeros și nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii în legătură cu toate acestea", a spus Milley.

Fumul se ridică deasupra unui câmp de floarea-soarelui pe linia frontului, 9 august.

Forțele Kievului își continuă ofensiva pentru a străpunge apărarea multistratificată a Rusiei în regiunea ucraineană Donețk.