În R. Moldova a fost confirmat primul caz de febră Dengue din acest an, provocată de un virus transmis de țânțari

În ultimii ani, în R. Moldova au fost înregistrate patru cazuri de febră Dengue.

O tânără (26 ani) din municipiul Chișinău a fost diagnosticată cu febră hemoragică provocată de virusul Dengue (infecție transmisă de țânțari la om). Aceasta s-a întors acum o săptămână din India. În prezent, tânăra urmează tratamentul corespunzător.  

În ultimii ani, în R. Moldova au fost înregistrate patru cazuri de febră Dengue, toate fiind de import (2019 – 1, 2020 – 2, 2022 – 1). În Europa de la începutul anului 2024, au fost înregistrate 24 de cazuri de febră Dengue. La nivel mondial au fost înregistrate peste 12 milioane de cazuri și peste 8.000 de decese au fost raportate în 86 de țări.

Febra Dengue este provocată de un virus transmis de țânțarii genului Aedes – un tip de țânțar răspândit în regiunile tropicale și subtropicale, actualmente întâlnit și în R. Moldova.

Infecția este provocată de mușcătura țânțarilor infectați, dar nu se transmite de la o persoană la alta, sau prin anumite obiecte. Simptomele febrei Dengue pot varia de la ușoare până la severe: febră, dureri de cap, dureri musculare și articulare, erupții cutanate și oboseală.

Diagnosticul precoce este important pentru a permite administrarea tratamentului și pentru a aplica măsuri de control al bolii. Sunt disponibile două vaccinuri împotriva Dengue, ambele fiind concepute pentru utilizare în zonele în care febra Dengue este frecvent întâlnită (adică nu în Europa).

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică recomandă când călătoriți într-o zonă endemică să vă protejați de mușcăturile de țânțari prin:

  • îmbrăcarea hainelor cu mânecă lungă și pantaloni lungi;
  • folosirea plaselor de protecție la ferestre și uși pentru a împiedica intrarea țânțarilor în casă;
  • evitarea zonelor cu infestare de țânțari:
  • folosirea repelenților pentru țânțari;
  • eliminarea în mod corespunzător a deșeurilor solide și eliminarea habitatelor artificiale create de om care pot reține apa;
  • acoperirea, golirea și curățarea săptămânală a recipientelor de stocare a apei menajere;
  • aplicarea insecticidelor adecvate pe recipientele de stocare a apei în aer liber.

La apariția semnelor specifice infecției, specialiștii îndeamnă cetățenii să se adreseze la medic.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te