Un grup de lucru a fost creat în Legislativ, pe 25 martie, pentru a se găsi o soluție la această problemă.
În timpul unor audieri organizate de platforma parlamentară a femeilor, deputata Doina Gherman (PAS) a amintit că, în 2022, Parlamentul a adoptat modificări la Codul Muncii, care prevăd că bărbații și femeile trebuie să primească același salariu pentru aceeași muncă. Ea a spus că Republica Moldova a devansat Parlamentul European în această privință, dar prevederile legii sunt rareori aplicate în practică.
Gherman a spus că, în 2024, diferența dintre salariile bărbaților și femeilor a crescut, în medie, până la 15,6%. În domeniile finanțe și asigurări diferența ajunge la 34%, iar în IT - la 42%.
„Nu este suficient să vorbim frumos și să spunem că sprijinim femeile, dacă nu facem nimic concret pentru ele”, a spus deputata.
Doina Gherman a propus crearea unui grup de lucru și a unei comisii speciale care vor trebui să monitorizeze asigurarea egalității salariale în practică.
Ce spune Ministerul Muncii și Protecției Sociale
Mihai-Gabriel Ciobanu, secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a declarat că și ministerul de resort este îngrijorat de tendința de creștere a diferențelor salariale. Potrivit lui, problema ține nu numai de aplicarea legislației, ci și de faptul că femeile aleg locuri de muncă cu un program mai flexibil pentru a echilibra cariera și viața privată. De asemenea, femeile se confruntă cu probleme la angajare dacă intenționează să aibă copii.
Mihai-Gabriel Ciobanu a amintit că Republica Moldova a implementat în anul 2023 un mecanism care permite femeilor să petreacă un an în concediu de maternitate și să primească 90% din salariul mediu lunar. Dacă petrec doi ani și două luni în concediu, ele vor primi 60% din indemnizație în primul an și 30% în al doilea. Dacă o femeie alege să petreacă trei ani în concediul de maternitate, ea va primi atunci 30% din salariul mediu lunar.
- Vezi și: Profilul femeilor din R. Moldova: Trăiesc mai mult, învață mai mult, dar câștigă mai puțin (Analiză)
Secretarul de stat a declarat că ministerul, în colaborare cu Comisia Europeană, intenționează să creeze 5 000 de locuri în creșe pentru a facilita reintegrarea femeilor în câmpul muncii. De asemenea, ministerul își propune să inițieze amendarea legislației pentru a acorda Inspecției Muncii și Consiliului pentru Egalitate competența de a depista și sancționa inegalitatea de remunerare.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te