„Avem segmente de populație valorificate mai puțin, dar care pot fi puse în valoare astfel încât să împingă Moldova mai rapid spre prosperitate”, afirmă Nersesyan în podcastul video „Pe Agendă”, referindu-se la populația de vârsta a treia, care potrivit ei poate fi adusă „în zona contributivă a societății”.
„În societate se menține, cred eu, un alt stigmat social, potrivit căruia, știți, odată ce ajungi la o anumită vârstă, se consideră că trebuie să acționezi într-un anumit fel. Uităm că persoanele trecute de un anumit prag de vârstă sunt încă pline de vise, de dorințe”, explică reprezentanta Fondului ONU pentru Populație la Chișinău.
Cele mai recente date ale Biroului Național de Statistică arată că populația R. Moldova este în scădere și îmbătrânește. Ponderea populației vârstnice a crescut, potrivit datelor din 1 ianuarie, în toate regiunile față de anul 2023 – cele mai mari creșteri fiind atestate în regiunile din centrul și sudul Republicii Moldova - cu 1,5 puncte procentuale. În prezent, una din cinci persoane din R. Moldova are peste 60 de ani. Se estimează că, până în 2040, una din trei va avea peste 60 de ani.
„Al doilea dividend demografic”
Pentru că în ultimele decenii, R. Moldova se confruntă cu multiple provocări ale îmbătrânirii demografice rapide, din cauza migrației și a scăderii natalității, autoritățile naționale, cu sprijinul organizațiilor internaționale, au dezvoltat un program pentru îmbătrânirea activă și sănătoasă.
„Această strategie își propune să aducă ceea ce noi numim un al doilea dividend demografic, prin care populația în vârstă să revină în ciclul productiv. Poate pentru jumătate de normă de muncă, în loc de una întreagă, poate în mentorat pentru noii lucrători de pe piața muncii”, exemplifică Nersesyan, vorbind și despre câteva programe pentru seniori pe care le are UNFPA în R. Moldova.
Populația în etate poate merge la cursuri de alfabetizare digitală sau poate participa la programe precum „Universitatea vârstei a treia”, unde pot deprinde atât abilități digitale, dar și învață să comunice între generații.
„Vârstnicilor li se oferă competențele necesare pentru a fi participanți activi, dacă - și este foarte important să subliniem - doresc acest lucru, dacă ei aleg acest lucru, dacă se simt bineveniți, dacă se simt pregătiți pentru a deveni parte a cohortei productive”, afirmă Nersesyan în podcastul „Pe Agendă”.
Totuși, potrivit unui studiu „Generații și Gen”, din 2021, învățarea în rândul persoanelor de 55-74 de ani în R. Moldova se menține la un nivel de 2 %, comparativ cu media europeană de 4,5 %.
Ce altceva mai puteți afla din acest podcast cu reprezenta UNFPA în R. Moldova:
- Care sunt concluziile principale și preliminare ale recensământului desfășurat în R. Moldova, un exercițiu sprijinit și de UNFPA?
- Cum se manifestă principalele probleme demografice ale R. Moldova?
- „Anxietatea socială” cauzată de problemele demografice.
- Cum pot fi ajutați să participe eficient la viața socială tinerii și femeile?
- Are R. Moldova politici potrivite pentru problemele demografice cu care se confruntă?
„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.