În R. Moldova se înregistrează mai multe mașini electrice și hibride, iar în UE – mai puține

Ponderea vehiculelor electrice și de tip hibrid din numărul total de mașini înregistrate în R. Moldova este de 4%.

În ultimii ani, numărul automobilelor electrice și de tip hibrid înmatriculate în Republica Moldova este în continuă creștere, în timp ce în Uniunea Europeană se atestă o scădere a cumpărării de mașini electrice.

Datele Centrului național pentru energie durabilă (CNED) arată că, în ultimii șapte ani, în R. Moldova au fost înregistrate peste 41.000 de autoturisme electrice și de tip hibrid. Dintre ele, 3.829 de automobile înmatriculate în ultimii șapte ani sunt electrice și 37.744 sunt de tip hibrid.

CNED atestă „un trend pozitiv de percepere la nivel național privind importanța reducerii consumului de energie în transport”, asta deși ponderea vehiculelor electrice și de tip hibrid din numărul total de mașini înregistrate în R. Moldova este de doar 4%.

Curios este că, în țările din Uniunea Europeană, este o tendință diametral opusă – piața de vehicule electrice și hibride întâmpină dificultăți.

Vara aceasta, cota de piață a vehiculelor electrice a scăzut drastic, cu 43,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Euronews. Cota de piață a mașinilor electrice și hibride în UE a fost de 14,4%, față de 21% în urmă cu un an.

Ce-i drept, față de august 2023, în UE a scăzut și numărul total al mașinilor noi înmatriculate cu 18,3%. Cele mai mari pierderi au înregistrat piețele din Germania (-27,8%), Franța (-24,3%), Italia (-13,4%) și Spania (-6,5%).

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te