În România, Dunărea va culmina la weekend, dar nu se așteaptă „probleme deosebite”

Dunărea și orașul Giurgiu din România, în luna august a anului curent.

Hidrologii spun că Dunărea umflată de ploile recente din Europa Centrală, provocate de ciclonul Boris, va atinge nivelul maxim în România în ultimul weekend din septembrie, dar nu se prevăd dificultăți ca în țările din amonte.

„Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară în continuare o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în bazinul Dunării, amonte de intrarea în ţară”, arată Apele Române în ultimul buletin informativ, citat de Europa Liberă România.

Luni, ministrul român al Mediului, Mircea Fechet, împreună cu experţi de la Apele Române şi reprezentanţi ai DSU au survolat cu un elicopter zone din ţară în care riscul de inundaţii mai mare.

Hidrologii estimează că debitul Dunării va creşte şi se aşteaptă o viitură zilele următoare.

Ministerul Mediului a anunțat că a discutat cu specialiștii de la hidrocentrala Porțile de Fier despre situaţia digului și despre ce debit ar putea să susţină.

„Monitorizăm în permanenţă tot cursul Dunării, de pe teritoriul României, specialiştii de la fiecare SGA sunt pregătiţi să intervină în orice moment şi, de asemenea, urmărim şi ce se întâmplă cu evoluţia debitului Dunării şi în ţările vecine”, a precizat Mircea Fechet.

Dunărea a culminat zilele trecute în Slovacia, apoi în Ungaria, inundând unele regiuni joase de pe maluri, dar nu a provocat pagube așa de mari ca alte indundații din trecut.

Mai devreme, la jumătatea lunii septembrie, ploile abundente au făcut să iasă din albie mai ales cursuri de apă mai mici din Cehia, Polonia și Austria, ca și în estul României. Inundațiile pe alocuri catastrofale din aceste țări au făcut 24 de victime, făcând necesară evacuarea a mii de oameni.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te