În Rusia, 2024 a fost „Anul familiei”. Kremlinul a strâns șurubul la avorturi, divorțuri și alte practici prea „moderne”

„Tradițiile familiei mele” - școlarii ruși au avut parte de asemenea desene, și de altele, pe tot parcursul anului 2024.

Pe fondul unei crize demografice îndelungate, președintele rus Vladimir Putin a declarat anul 2024 Anul Familiei. Legile elaborate sau promulgate pe parcursul anului au vizat mai ales avortul, divorțul și „propaganda modului de viață fără copii”.

Faptul că președintele rus Vladimir Putin a declarat anul 2024 Anul Familiei le-a adus sarcini de muncă suplimentare legislatorilor de la Moscova și oficialilor locali, de-a lungul și de-a latul Rusiei.

Ca de obicei, ei nu au dezamăgit, făcând ce li s-a spus.

De la o campanie intensificată împotriva avorturilor, la noi cursuri de „studii familiale” pentru elevi și la descurajarea și mai vehementă a divorțului, Rusia a cucerit anul trecut noi teritorii în lupta sa pentru ceea ce Putin numește „valorile tradiționale ale familiei”.

Campania Kremlinului pentru familia tradițională a avut un chip - vizibil pe pancarta de la o școală din Tiumen.

Campania împotriva avortului

Cu o criză demografică care durează de zeci de ani, exacerbată de pierderile uriașe din războiul din Ucraina - un conflict pe care Rusia continuă să îl numească „operațiune militară specială” - Kremlinul are nevoie disperată de un „baby boom”.

Însă chiar prima jumătate a anului 2024, ratele natalității au scăzut sub nivelurile înregistrate în 1999 - ultimul an al unui deceniu pe care mulți dau vina pentru prăbușirea demografică a Rusiei, ca și pentru alte rele post-sovietice.

Rusia a folosit mult timp stimulente materiale pentru a încerca să convingă oamenii să aibă familii mai numeroase.

Anul trecut, aceste eforturi au luat amploare, autoritățile regionale alocând ajutoare în numerar pentru mamele mai tinere de 24 de ani.

În regiunea Celeabinsk, cuplurile de studenți au devenit eligibile pentru un beneficiu de un milion de ruble (10.000 de dolari), cu condiția ca ambii să studieze la o instituție de învățământ superior din regiune.

Dar în vreme ce au oferit mai mulți „morcovi” (mai multe recompense), oficialii ruși și-au ținut la îndemână și o.. bâtă mai mare.

În ultimele luni, mai multe regiuni din Rusia au adoptat legi care interzic „constrângerea la avort”, cu amenzi de până la 100.000 de ruble (puțin sub 1.000 de dolari) pentru medicii și angajatorii care ar sfătui femeile să recurgă la întreruperea de sarcină.

Apărătorii drepturilor omului spun că starea de fapt din clinici este contrară celei vizate de legea respectivă: în realitate, pacientele sunt supuse presiunilor ca să nu avorteze sau constată că procedura pe care au solicitat-o este amânată mereu, sub pretexte inventate.

În același timp, autoritățile au lansat campanii publicitare împotriva avorturilor în instituțiile guvernamentale și în universitățile de stat.

În noiembrie 2024, un film cu teză anti-avort, produs de un canal asociat cu Biserica Ortodoxă Rusă, a început să fie difuzat în cinematografe. Au fost organizate proiecții speciale pentru elevi, studenți și angajați guvernamentali.

În prezent, mulți ruși sunt îngrijorați că apelul autorităților la o „operațiune demografică specială” - cum a numit-o Nina Ostanina, șefa Comitetului Dumei de Stat pentru Protecția Familiei - ar putea culmina într-o bună zi cu o interdicție de facto a avorturilor.

Deja în 2024, deputații au propus modificarea legii privind principiile de bază ale asistenței medicale în Federația Rusă pentru a include dreptul la îngrijire „înainte și după naștere”, adică și drepturi ale nenăscuților.

Una din stelele legislației rusești social-conservatoare este deputata Nina Ostanina.

Combaterea „propagandei fără copii”

Pe alt front, Duma de Stat din Rusia a adoptat în noiembrie 2024 o lege care va pedepsi „propaganda fără copii”. În traducere: cine ridică în slăvi viața familială fără copii, spunând că este la fel de în regulă ca și aceea cu progenituri, riscă amenzi de până la 45.000 de dolari (persoane juridice) și 4.000 de dolari (persoane fizice).

Noua lege este similară legislației adoptate în 2022 privind interzicerea „propagandei LGBT”, care se bazează pe legislația privind promovarea „valorilor familiei tradiționale” din 2013. Acea legislație - simplificând lucrurile - pedepsește pe cei care spun în public că este totuna dacă ești homosexual sau heterosexual.

Iar în luna martie a anului trecut, într-o altă culme a absurdului legislativ, Rusia a adăugat „mișcarea socială internațională LGBT și unitățile sale structurale” - o mișcare care de fapt nu există - pe lista sa de „organizații extremiste”.

Divorțul este descurajat

Rusia se confruntă nu doar cu scăderea natalității, ci și cu creșterea ratei divorțurilor. Elena Mihailova, consilier la Centrul Rus de Cercetare a Opiniei Publice (VTsIOM), o instituție de stat, a afirmat că în 2024 s-au înregistrat opt divorțuri la fiecare 10 căsătorii noi.

În septembrie 2024, un deputat din partidul de guvernământ Rusia Unită a înaintat Dumei de Stat un proiect de lege care ar obliga instanțele să acorde soților dornici să divorțeze răgaz de trei luni pentru a se împăca, impunându-le consultații psihologice.

Copilașul cu doi tați? Nici vorbă, „tatăl” nr.1 este însuși Putin, la o sărbătoare a familiei tradiționale, în regia Kremlinului.

Dacă va deveni lege, cuplurile vor fi, de asemenea, obligate să se supună „reeducării” în cazul în care au copii minori sau în cazul în care unul dintre soți dorește să „salveze” căsnicia, iar celălalt nu.

Această parte a proiectului de lege pare să fie deosebit de toxică pentru femei, victimele obișnuite ale violenței domestice. Fenomenul rămâne răspândit în Rusia și a fost chiar parțial dezincriminat în 2017, cu faimoasa lege că „o palmă nu înseamnă nimic”.

Potrivit cercetărilor efectuate de Consorțiul ONG-urilor Pentru Femei, cel puțin 2.284 de femei au murit din cauza violenței domestice în 2022-2023 în Rusia, 93% dintre ele fiind ucise de partenerii lor.

Educație patriotică

Campania pentru „valorile tradiționale ale familiei”, ca și altele, dictate de Kremlin, a ajuns între timp în sălile de clasă rusești.

Începând din septembrie 2024, în școli a fost introdusă o nouă materie, Studii Familiale, cu misiunea de a-i învăța pe copii că „familia este fundamentul statului”.

Pe de altă parte, datele sugerează că rușii nu sunt pregătiți să renunțe la precauție atunci când vine vorba de planificarea familială. Ba, dimpotrivă. Potrivit cotidianului economic Vedomosti, în prima jumătate a anului 2024 - Anul familiei! - rușii au cumpărat mai multe contraceptive decât de obicei, cheltuind 19,3 miliarde de ruble (aproximativ 177 de milioane de dolari) - un record pentru ultimii cinci ani.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te