În timp ce terenuri din nordul Armeniei sunt cedate Azerbaidjanului, protestele se răspândesc la Erevan

Pe 27 mai, în întreg Erevanul au avut loc proteste, manifestanții blocând traficul în cadrul unei campanii planificate de nesupunere civilă, menite să exercite presiune asupra prim-ministrului Armeniei, Nikol Pașinian. Peste 270 de persoane au fost reținute la demonstrațiile din capitala armeană.

Poliția armeană reține un protestatar în timpul unui miting anti-guvernamental în Erevan, pe 27 mai.

Protestele din Erevan au fost convocate de mișcarea Tavush Pentru Patrie, care se opune recentelor demarcări de graniță din regiunea Tavush, în nordul Armeniei, în urma unei serii de înfrângeri militare suferite de Armenia în fața Azerbaidjanului.

Un nou post de demarcare a graniței instalat recent în Kirants, un sat situat aproape de granița cu Azerbaidjanul, este văzut pe 23 mai.

Delimitarea recentă a graniței în nordul Armeniei a permis Azerbaidjanului să recâștige jurisdicția asupra a patru sate care au fost sub controlul Erevanului încă din primul război armeano-azerbaidjan din anii '90. Locuitorii din regiune spun că, în unele cazuri, marcajele de frontieră au fost amplasate după lăsarea întunericului.

Locuitorii din Kirants încearcă să incendieze o parcelă de teren. Unul dintre bărbații locali a fost auzit strigând: „Este sudoarea mea și sudoarea mamei și tatălui meu. Nu voi lăsa un azer să se bucure de ea!”

În satul Kirants, demarcarea a dus la ciocniri între poliție și localnici, unii dintre aceștia demolând clădiri care urmează să fie predate Azerbaidjanului.

Grănicerii sunt mutați în zonă, înlocuind forțele militare pe care Armenia și Azerbaidjanul le-au staționat acolo de decenii.

Un soldat înarmat este văzut în apropierea satului Kirants, în nordul Armeniei, pe 23 mai.

Noua linie de graniță s-a bazat pe hărți ce datează din perioada sovietică. În Kirants, delimitarea cedează 50 de parcele de teren și două case rezidențiale către Baku. Nu s-a anunțat când locuitorii din Kirants vor fi obligați să-și părăsească locuințele. Erevanul a promis că va compensa localnicii evacuați fie cu bani, fie cu proprietăți.

Prim-ministrul armean, Nikol Pașinian, inspectează noua graniță demarcată cu Azerbaidjanul în satul Voskepar, pe 25 mai.

Demarcarea graniței a început pe 19 aprilie și s-a încheiat pe 15 mai, când viceprim-miniștrii Armeniei și Azerbaidjanului s-au întâlnit pentru a formaliza sfârșitul procesului. Nu au fost publicate imagini de la întâlnire.

Bagrat Galstanian, un cleric de rang înalt din provincia Tavush, vorbește cu susținătorii săi în Erevan, pe 26 mai.

Creșterea neliniștii în legătură cu concesiile teritoriale către Baku a fost exploatată de Bagrat Galstanian, un arhiepiscop din provincia Tavush, care a adunat un număr mare de protestatari în ultimele zile. Galstanian a cerut în repetate rânduri demisia lui Pașinian din cauza a ceea ce mulți consideră a fi o cedare excesivă în fața Baku-ului.

Protestatarii defilează prin Erevan cerând demisia prim-ministrului Nikol Pașinian pe 26 mai.

Pașinian a declarat că concesiile teritoriale din nordul Armeniei vor reprezenta un pas major către pacea cu Azerbaidjanul. „Nu tragem o nouă graniță, pur și simplu reproducem granița de jure care avea autoritate legală în momentul prăbușirii Uniunii Sovietice”, a spus el pentru Serviciul Armenian al RFE/RL.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te